Film vs. bog

Stardust – Neil Gaiman

Bogen:
Titel: Stardust. Forfatter: Neil Gaiman. Forlag: Headline Book Publishing. Udgivelsesår: 1999. Sprog: engelsk. Sider: 246.

Filmen:

Titel: Stardust. Instruktør: Mathew Vaughn. Produceret: 2007. Spilletid: ca. 2t. 2 min.

Bagsidetekst: “In the sleepy English countryside at the dawn of the Victorian era, life moves at a leisurely pace in the tiny town of Wall – a secluded hamlet named after the imposing stone barrier which separates the town from a grassy meadow (…).

I byen Wall bor der en ung mand ved navn, Tristan Thorn. Han forelsker sig i den smukke Victoria Forester, og en dag hvor de er sammen ser de en stjerne falde ned fra himmelen. Tristan lover Victoria at hente stjernen, hvis hun gifter sig med ham. Victoria accepterer og det er dette løfte, der sender Tristan ud på et spændene og farefuldt eventyr.

Dette plot gælder for både filmen og bogen, men de er ikke så ens. Som det ses ovenover valgte jeg at give både filmen og bogen 5 stjerne, men det gjorde jeg ikke fordi jeg synes at filmen er godt lavet ud fra bogen, men i stedet fordi, at de hver for sig er helt fantastiske. Med dette mener jeg, at jeg ikke synes man skal sammenligne dem, for hvis man ser filmen først og forventer at det samme sker i bogen, eller omvendt, så kan man blive lidt skuffet, da de er forskellige.
Dette betyder ikke, at der overhovedet ikke er nogle lighedspunkter mellem bogen og filmen for det er der, men der er også nogle basale forskelle mellem de to. Et par af dem vil jeg nævne herunder:

  • I bogen hedder helten Tristran, og han bor sammen med sin far, søster og den kvinde han tror er sin mor. Hvorimod han i filmen hedder Tristan, og han bor alene med sin far. (Det bemærkelsesværdige ved navnet er, at på bagsiden af den udgave af bogen jeg læste, kaldes han for Tristan, men når man læser den indvendigt, der hedder han Tristran).
  • I bogen bliver “the lightning catchers” overrasket over at finde Tristran og Yvaine oppe i skyerne, men de tager dem med og sætter dem af efter deres arbejde – dette fylder kun ca. en side i bogen. Hvorimod i filmen, er der et langt stykke med lynfangernes Kaptajn, “Captain Shakespeare”, som hjælper Tristan og Yvaine en del.
  • Derudover kan Yvaine “shine” i filmen, men det benyttes ikke i bogen.

Jeg kunne nævne mange flere så skriv endelig, hvis du vil spørge mig om noget, eller mener at der var nogle vigtigere jeg burde have nævnt på min mail: rejsenilitteraturen@gmail.com eller i kommentarfeltet.

Efter min mening er der visse ting som filmen gør bedre, bl.a. kaptajnen ombord det flyvende skib er på mange måder en bedre karakter i filmen end i bogen. Derudover er der også den store kampscene med heksene mod slutningen, som skaber spænding og som er virkelig godt lavet – denne er ikke med i bogen.
Til gengæld er der mange gode nye karakterer, og meget mere eventyr i bogen. For ikke at forglemme, så kan Neil Gaiman et eller andet helt fortryllende med sproget – det var så eventyrligt og magisk, at jeg nærmest følte mig som en del af det skabte univers.
Slutningsmæssigt, er der også forskel på bogen og filmen (bare rolig ingen spoilers), hvor at jeg personligt selv synes, at slutningen i bogen er helt fantastisk og meget mere realistisk end slutningen i filmen, men til gengæld, så slutter filmen som et sandt eventyr.

SONY DSC

Hvad synes du om slutningen? og ikke mindst bogen og/eller filmen?

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.