Film vs. bog

Lad den rette komme ind – John Ajvide Lindqvist

Bogen:
Titel: lad den rette komme ind. Forfatter: John Ajvide Lindqvist. Forlag: Forum. Udgivelsesår: 2004. Sprog: dansk (original sprog: Svensk). Sider: 485.

Filmen:

Titel: Lad den rette komme ind. Instruktør:  Tomas Alfredson. Produceret: 2008. Spilletid: ca. 109 min.

“Mennesker stiger ind og ud af tunnelbanen, teenagere sniffer lim i kældrene, det sædvandlige slæng af sprittere hænger nede ved grillen.”
Det er i dette setting, at der fortælles en sandsynlig historie om det usandsynlige – med dette mener jeg at det er en fortælling om en vampyr i en Stockholmsk betonforstad i begyndelsen af 1980’erne.

Derudover er det også i denne betonforstad, at den 13-årige dreng Oscar, bor sammen med sin mor. Oscar er hovedkarakteren og da man møder ham for første gang finder man hurtigt ud af, at han er et mobbeoffer, og dette gør at man hurtigt føler sympati for ham og at man sagtens kan forstå hans vrede imod drengene, der mobber ham. Han fantaserer tit om hævnplaner og i stedet for at man som læser/tilskuer tænker at det er forkert det han gør, får man i stedet en følelse af, at han bør udføre hans hævnplaner.
En dag sker der noget nyt i Oscars liv, ved at han en aften møder en pige, der er flyttet ind i opgangen ved siden af. Hendes navn er Eli, og hun har en dyb hemmelighed – hun er vampyr. Hun har brug for blod, og derfor slår hun folk i byen ihjel. For at skaffe blod har hun en hjælper, Håkan, som er en ældre mand, der gerne vil have et seksuelt forhold til Eli. Til trods for, at Oscar finder ud af denne hemmelighed, så forbliver ham og Eli gode venner, og hun hjælper Oscar med hans hævn.

Alt i alt er Lad den rette komme ind en meget anderledes vampyr fortælling end den man kender fra Twilight-serien. Det er en fortælling om mord, hævn, kærlighed, venskab og mobning. Eli er i sandhed en “rigtig” vampyr, fordi hun er det her skræmmende monster, med hugtænder, klør, og hun brænder når hun kommer i kontakt med solen. Det kunne jeg helt vildt godt lide, og jeg synes det var flot at Oscar stadig ville have med hende at gøre til trods for hendes blodtørst.
Derfor er det en film og bog, som er bedst at se eller læse og aftenen, fordi mørket giver virkelig en god stemning, og husk nu kun at lade den rette komme ind – vampyrer kan kun komme ind i dit hjem, hvis du har inviteret dem først.

Generelt synes jeg, at bogen var svær at komme igennem, og at den til tider kunne virke langtrukken og forvirrende, fordi den skifter så meget mellem forskellige karakterer. Alligevel synes jeg efter ca 200 sider, at bogen bliver mere intens og spændene, så man ikke helt kan lade bogen ligge. Derudover er plottene velskrevet, og jeg vil personligt selv anbefale den, hvis man vil læse en bog om en “rigtig” vampyr, som lever iblandt os, og om en stakkels dreng, der forsøger at kæmpe imod og som bare gerne vil have en ven.
Til gengæld var jeg skuffet over filmen – jeg læste bogen først og så filmen efterfølgende. Dette skyldes, at jeg ikke synes voldligheden og mobberiget er lige så voldsomt i bogen – selvfølgelig gør det stadig ondt helt ind i hjertet, men bare ikke på samme måde.
Herunder ses punkter, som viser forskelle mellem bogen og filmen:

  • Der er flere barske scener i bogen – særligt drabene.
  • I bogen er Håkan beskrevet mere dybdegående som en pædofil, hvilket ikke vises i filmen
  • Eli er en tranformations-karakter, da hun både er dreng og pige, men på samme tid også intetkøn. Dette vises tvetydigt i filmen, men i bogen får man at vide, at Eli er en dreng og ikke en pige.
  • Oscars mobning er mere voldsom i bogen frem for i filmen.

Alt i alt, så er bogen mere kompliceret og har mange flere kompliceret og skandaløse plot, der er derfor truffet valg ved skabelsen af filmen, hvor fx Elis kønsskift og Håkans pædofili er valgt fra. Jeg synes bare at disse to ting gør, at man bedre forstår de to karakteres handlinger. Derfor synes jeg at filmen på nogle punkter er svære at forstå, medmindre man har læst bogen.

Hvad er din erfaring med “Lad den rette komme ind”? og hvem mener du er hovedkarakteren – Oscar eller Eli?

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.