Boganmeldelse

Nissen på præstegården og andre juleeventyr – Jytte Lyngbirk

Titel: Nissen på præstegården og andre juleeventyr. Forfatter: Jytte Lyngbirk. Forlag: Forlaget kastanjen.
Udgivelsesår: 1994. Sprog: dansk. Sider: 126

Nissen på præstegården og andre juleeventyr er en samling af juleeventyrer, den indeholder 8 eventyrfortællinger:

  1. Nissen på præstegården
  2. Kaneturen
  3. Den uskikkelige nisse
  4. Nissen og englen
  5. Juletræet
  6. En juledrøm
  7. Nissen i julestuen
  8. Julegæsten

Bogen er tredje bind i en serie af eventyr, som udspilles i klassiske eventyrmiljøer. De tidligere udkommende i samme serie er: Troldefars fridag og andre eventyr, og En hemmelig have og andre eventyr.
Dette bind indeholder eventyr, der skildrer juletiden på landet i gamle dage. Dette ses især, fordi de fleste eventyr i bogen handler om nisser, der bor på en gård, hvor de enten driller eller hjælper familien på gården.

Jeg syne det er en bog, der kan læses højt for børn, men det er også en bog man som voksen sagtens kan nyde i vintermåneden. Sproget er lidt gammeldags, men bogen er trods alt også fra 1994. Derudover ligger sproget tæt op ad folkeeventyrenes fortælleform, og tonen varierer fra det fornøjelige til det alvorlige.
Samtidig med er der også tydelige eventyrlige træk i fortællingerne, såsom at de alle starter med “Der var engang…”, og moraler. Disse moraler er for hvert eventyr følgende: 1) Julen er en tid, hvor man giver frem for kun at modtage. 2) Lev livet mens du har det, så der ikke er noget du fortryder senere i livet. 3) Gør altid det rigtige. 4) Selvom der sker forandringer i dit liv, så vil dem som holder af dig aldrig glemme dig. 5) Kærlighed og venskab er to vigtige ting her i livet. 6) Intet er evigt på jorden på nær minderne. 7) Kærlighed overvinder alt. 8) Vær mod andre, som du ønsker de skal være mod dig.
Disse er blot nogle af de moraler, som eventyrerne fortæller læseren, der er naturligvis gemt mange flere.  Alt i alt, så handler eventyrerne om, at gøre gode gerninger og om kærlighed.

Alt i alt, så synes jeg at eventyrerne er hyggelige og jeg kom i hygge- og julestemning ved at læse dem. De handler meget om en gammeldags og mere pengeløs måde at holde jul på, og det synes jeg er sundt i denne mere kapitalistiske tid som julen er blevet i det moderne samfund.

Follow my blog with Bloglovin

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.