Boganmeldelse

Nøddeknækkeren – E. T. A. Hoffmann

Titel: Nøddeknækkeren. Forfatter: E. T. A. Hoffmann. Forlag: Forlaget Apostrof. Udgivelsesår: 1984. Sprog: dansk. Sider: 102.

Juleaften får børnene i familien Stahlbaum en nøddeknækker af træ og udformet som en soldat. Gudfar Drosselmeier fortæller dem historien om, hvordan nøddeknækkeren – der i virkeligheden er hans unge nevø, der er forhekset – fik sit grimme udseende. Den lille Marie er grebet af historien, og sammen med nøddeknækkeren deltager hun om natten i det store slag mod musekongens hær og drager med ham til hans rige. Men kan hun også løse ham af fortryllelsen?

Udklip4

Nøddeknækkeren er en hyggelig og eventyrlig julefortælling skrevet af E. T. A. Hoffmann. Den handler om en 7-arig pige ved navn Marie Stahlbaum, som får en nøddeknækker i julegave. Hun kaster med det samme sin beundring og kærlighed på ham:

“Da Marie nu tog den rare mand, som hun ved første blik havde syntes om, nærmere i øjesyn, opdagede hun først rigtig hans ansigts store godmodighed.” (s. 11-12)

Denne beundring resulterer i at Marie vil beskytte nøddeknækkeren mod alt ondt. Heriblandt ondsindede mus og en synhovedet musekonge.

For at være ærlig så kendte jeg ikke så meget til Nøddeknækkeren inden jeg gik i gang med at læse den. Det eneste jeg kender er balletten og filmen Barbie i Nøddeknækkeren, og ved min læsning viste det sig hurtigt at balletten og bogen var to forskellige ting. Dette fandt jeg så senere ud af, at det skyldes, at balletten er lavet ud fra Alexandre Dumas’ tolkning af E. T. A. Hoffmann Nøddeknækkeren.
Til trods af min manglende forhåndsviden, så endte jeg med at blive positiv overrasket over fortællingen, da den er rigtig hyggelig og på samme tid uhyggelig. Denne blanding af stemning skyldes skiftet fra hyggelig juleaften, til en krig imellem onde mus og legetøjet. Jeg synes, at det skabte spænding. Derudover kunne jeg godt lide den splittelse, der forekom mellem voksen og barns perspektiv, da de voksende ikke tror på Maries fortælling om de ondsindede mus, i stedet kalder de hende oplevelser for drømmerier.

Der er dog én ting, som undre mig angående slutningen (jeg vil lige advare imod spoiler). Marie bliver helt i starten præsenteret som værende 7 år, men i bogens slutning bliver hun forlovet. Dette undrede mig meget, og det ødelagde lidt stemningen for mig. For gennem hele bogen havde jeg følt, at det var rigtig hyggelig at følge et barns syn på tingene. Derfor blev denne stemning fuldstændig afbrudt, da der sker noget så voksent som at hun forlover sig. Hvad var din oplevelse af denne slutning?   

Alt i alt, så synes jeg at Nøddeknækkeren er en bog, der er værd at læse, især ved juletid. For det er en sød og fantasifuld fortælling, der er godt skrevet. Jeg vil i hvert fald gerne læse den igen til jul næste år.

Follow my blog with Bloglovin

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.