Boganmeldelse,  Dansk fantasy

Baronessen – Jeanet Kirch

Titel: Baronessen. Forfatter: Jeanet Kirch. Forlag: Forfatterskabet.dk. 
Udgivelsesår: 2017. Sprog: dansk. Sider: 251.

Bagsidetekst: I en kælder fyldt med bøger, drømmer Reina sig langt væk fra hverdagen og gymnasiets trivialiteter. En dag bliver drømmen til virkelighed, da hun sammen med en flok af sine medstuderende bliver trukket gennem en magisk portal til landet på den anden side. Her får de mulighed for at udleve deres drømme – eller dø i en arena. Kampen om kongeriget Valdor kan begynde…  

Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente, da jeg startede med at læse Baronessen. Jeg endte dog med at blive positivt overrasket på nogle punkter. I starten var jeg på ingen måde overrasket over skrivestillen eller handlingen – jeg manglede, at der skete noget mere, såsom at de kommer til den anden verden i stedet for at være fanget på et bibliotek. Jeg forstå godt, at Jeanet Kirch har valgt at gøre det på den måde, som hun har, fordi jeg som læser skal have et indtryk af karaktererne, inden de tager ud på et “eventyr”. Når det så er sagt, så synes jeg, at historien blev meget mere interessant  så snart karaktererne rejste til den anden verden.

“Mit navn er Henius. Jeg er skriver og bosiddende i dette tårn, som jeg passer på for min mester. I er kommet hertil gennem en magisk portal, som jeg var befalet at bevogte. Vi befinder os i Korinth i baroniet Adelheim. […] Som ligger i kongeriget Valdor på kontinentet Avec Samar i verdenen Era.” (s. 51)

Jeg synes, at der sker en ændring i skrivestilen når karaktererne ankommer til den anden verden, fordi mange ting beskrives meget mere detaljeret. Det er med til at gøre den anden verden mere levende, fordi den bliver bekrevet for mig. Der var dog et par steder, hvor jeg synes, at detaljerne kunne blive for fyldestgørende, og jeg manglede derfor at steder og tingene ikke blev forklaret eller fortalt for mig, men at det mere blev vist for mig, så jeg kunne bruge min fantasi og se stedet for mit indre øje – det er et skrivekunst trick kaldet “show it, don’t tell it”. Det kan dog være, at det bare er en smagssag, men detaljerne kan komme til at virke lidt for tunge når jeg læser nogle gange.

“Reina kunne normalt ikke føle sig fanget i et bibliotek, hvor hun var omgivet af viden og historier. Men hun kunne ikke læse sproget i bøgerne.” (s. 147)

I fortællingen følger du som læser flere forskellige karakterer, men jeg synes at Reina fungerer som hovedkarakteren. Gennem hele bogen skiftes der mellem de forskellige karakteres synsvinkler, og det har jeg altid godt kunne lide, fordi så får jeg et større indblik i, hvem de forskellige karakterer er – jeg kunne dog godt bruge, at det var lidt mere klart, hvornår der skiftes, man kunne for eksempel vælge at skrifte ved hvert kapitel, men det er ikke altid tilfældet i Baronessen. Nogle gange blev der skiftet synsvinkel midt i det hele, og det gav et interessant twist, men jeg skulle også have tungen lige i munden, for at finde ud af, hvem det var der tænkte hvad og hvornår.
Når det så er sagt, så kan jeg godt lide de forskellige karakterer, der optræder i bogen. De har alle sammen, hver deres personlighed, baggrund og holdning, hvilket jeg godt kan lide. Jeg var især glad for at hovedkarakteren, Reina, gennemgår en personlig udvikling i løbet af fortællingen. Hun bliver præsenteret for læseren som en teenagepige, der er ensom og venneløs, men til trods for, at det lyder trist, så virker det som om, at Reina er tilfreds med den situation hun befinder sig i. Dette ændrer sig dog i løbet af karaktererne eventyr i den anden verden, fordi her ender Reina med at se de medstuderende som hendes venner, og hun lærer at hun aldrig vil være alene.

“Når alene er for mange, har jeg brug for dig til at løfte mig højt. Højt over hverdagen, højt over livet.” (s. 243)

Bogen slutter meget afsluttet, da der kommer svar på mange af de spørgsmål, som både karakterne og man som læser får i løbet af fortællingen – jeg vil selvfølgelig ikke afsløre noget her, fordi jeg synes, at du selv bør læse bogen.
Bogens afsluttethed gør, at jeg ikke tror, der kommer en efterfølger, så det blive nok ikke til en serie. Det synes jeg er lidt ærgerligt, fordi nu har jeg lige lært alle karaktererne godt at kende og nu er det slut.

Alt i alt er det en bog jeg godt kan lide, men samtidig med er der også et par ting som jeg er kritisk overfor. Når det så er sagt, så er det en bog jeg gerne vil læse igen, og jeg synes også du skal læse den, hvis du er typen der kan lide fantasy og eventyr.

  • Tak til Forfatterskabet.dk for anmeldereksemplaret.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.