Film vs. bog

Disneys Mulan og Hua Mulan

Jeg har altid elsket Walt Disneys film Mulan, som blev udgivet i 1998. Det er en film jeg er vokset op med, så jeg har elsket den fra barndommen og videre ind i voksen livet. Jeg lærte dog noget nyt om Mulan her den anden dag, fordi det viser sig faktisk at Disneys udgave er inspireret af den kinesiske legende Hua Mulan. Den omhandler kvinden Hua Mulan, som er en kvindelig kriger. Hendes fortælling blev originalt beskrevet i et digt og folkesang, som på engelsk hedder Ballad of Mulan. Der findes dog ikke nogle arkæologiske beviser for at hun har været en virkelig person, men hendes heltegerninger er fortalt i legender.     
Men hvor stor forskel er der på Disneys version og den originale legende?

Legenden:
Legenden om Mulan er, som så meget andet litteratur og myter, skrevet i flere variationer, men plottet er næsten altid det samme:

Mulan er i gang med at vaske tøj, da hun hører, at hæren rekrutterer nye soldater. For at redde hendes gamle far, Huan Hu, besluttede hun at blive rekrutteret som hans “søn”. Hun vidste, at hendes far var for gammel og for syg til at overleve krigen, så hun besluttede at forkæle sig som en mand og gik i krig i hans sted. Fortællingen fortsætter med Mulan, som drager ud til slagmarken. Hun bærer sværdet, som stammer fra hendes families forfædre. Hun kæmper i ti eller tolv år og opnår ære og respekt, men hun nægter enhver belønning og drager hjem til sin hjemby. Under krigen møder hun en officer, som hedder Jin Yong, og hun forelsker sig i ham.

Legenden fortæller, at efter 10 år på slagmarken bliver Mulan forfremmet til general. Jin Yong finder dog ud af, at Mulan er en kvinde, hvilket gør at han bliver mere knyttet til hende. I mange versioner af historien drømmer både Mulan og Jin Yong om at blive gift med hinanden.

Med tiden begynder nogle af de andre soldater at finde ud af, at Mulan er en kvinde, og en dag før en meget vanskelig kamp beslutter Mulan sig for at drage ud på slagmarken iført kvindetøj, og dette gør at soldaterne indser hendes sande identitet. Soldaterne ser på hende med respekt og beundring.  De blev overvældet af hendes mod, nåde og visdom. Således inspirerede hun sin hær til at vinde en kamp igen. Efter en anden heroisk triumf ønskede kejseren at belønne Mulan. Han var overrasket over, at den modigste af soldaterne viste sig at være en kvinde. Mulan ville ikke have andet end en hest, så hun kunne ride hjem. Mange variationer af historien siger, at når Mulan kom hjem, opdager hun, at hendes far er død. Grundet dette føler hun sig ikke som en helt, og hun ender med at føle sig ensom og misforstået, hvilket resulterer i at hun begår selvmord.

Sammenligning med Disneys Mulan:
Der er rigtig mange elementer i legenden, som også er med i Disneys film version. Især begyndelsen af legenden, da Mulan netop drager i krig for sin syge fars skyld, men i filmen gør hun det så også for at finde sig selv (sin identitet) og sin plads. Foruden dette så rekrutterer hun sig også som hans søn og har medbragt familiens sværd.
En af forskellene er, at i filmen skal soldaterne trænes op, og i nogle versioner af legenderne er det beskrevet af Mulan allerede kan finde ud af at skyde med bue og pil. Under træningen i filmen møder hun kaptajn Shang, og hun bliver lun på ham – de bliver gift i Mulan 2, hvilket jeg synes er lidt sjovt at tænke på, fordi det vil de også gerne i legenden.

Det jeg synes der er det mest interessante i legenden er, at der går virkelig mange år, før de finder ud af at Mulan er en kvinde. Det der overrasker mig er dog, at der ikke er nogen konsekvens for hendes handlinger ligesom der er i filmen, hvor hun i princippet bør straffes med døden. Dermed er der en stor forskel, fordi i filmen bliver Mulan afsløret som værende en kvinde, hvor hun i legenden nærmest afsløre det selv ved at tage kvindetøj på.

Foruden dette så vil kejseren gerne belønne Mulan både i filmen og i legenden, forskellen er bare at i legenden modtager hun en hest, hvor hun i filmen modtager det kongelig segl, så hendes familie kan se hvad hun har gjort for kejseren, og Shan Yus sværd, så de kan se, hvad hun har gjort for Kina. Derudover tilbydes hun også at få en plads ved kejserens råd. Dermed modtager hun flere belønninger i filmen end i legenden. Efter dette rider hun ligesom i legenden hjem. Legendens slutningen overrasker mig dog meget, fordi jeg altid har set Mulan som en stærk og sej kvindelig kriger, og jeg synes hun er menneskelig, men alligevel også lidt svag ved, at hun begår selvmord. Der har Disney valgt, ligesom i de fleste af deres film, at lave en lykkelig slutning.

Derudover har Disney også valgt at tilføje flere karakterer for at give fortællingen lidt humor og for at komme på børnenes niveau. Her tænker jeg selv især på dragen Mushu og fårekyllingen, samt de tre krigere som Mulan ender med at blive ven med.

Alt i alt så har Disney brugt en stor del af legenden som inspiration til deres film. Særligt den første del af legende, hvor de derefter har lavet om på fortællingen og plottet. Det kan godt mærkes, at Disney har valgt at lave bestemte ting om, på grund af det publikum de gerne vil ramme.

Kender du legenden om Hua Mulan? – og ser du flere ligheder eller forskelle i filmen?

Follow my blog with Bloglovin

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.