Boganmeldelse

Tidsmaskinen (Rummets Detektiver #1) – Søren & Morten Ellemose

Titel: Tidsmaskinen. Forfatter: Søren & Morten Ellemose. Forlag: Forlaget Facet. 
Udgivelsesår: 2015. Sprog: dansk. Sider: 155.

Bagsidetekst: Xander er en helt almindelig dreng på 13 år, der hellere vil læse tegneserier end bøje tyske verber i 7. klasse på Tvegaardskolen. Han er lun på Jeanne fra parallelklassen, der virker mere interesseret i den nye dreng, Georg. Han kigger til gengæld mere efter Sigrid, der er Jeannes bedste veninde.
Midt i det hele nødlander de tidsrejsende tvillinger, Robert og Tammie, på skolen, i en defekt tidsmaskine. De er fra år 2155, og har en hidsig Timecop i hælene. Snart er de alle hvirvlet ind i alletiders største eventyr, hvor hele universets fremtid og fortid er på spil. Kan de nå at redde jorden fra undergang?

Udklip3

Tidsmaskinen er den første bog i serien Rummets Detektiver.

Generelt kunne jeg godt lide plottet og de skiftende synsvinkler, der springer mellem nutiden, som i bogen er 2015, og fremtiden som er 2155. Jeg synes dog fortælling var lidt vag og til tider gentagende i begyndelsen, men jeg tror, at det er fordi, at det er første bog i serien. Det jeg mener er, at forfatterne bruger største delen af de 155 sider til at opbygge universet og selve fortællingen. Jeg synes dog stadig, at jeg sad tilbage med mangel på baggrundshistorie, for både karakterer og selve fortællingen. Foruden dette så synes jeg, at fortællingen var god, og jeg ser frem til at læse videre på serien – det kan forhåbentlig være med til at give svar på nogle af de spørgsmål, som jeg sidder tilbage med.

Foruden fortællingen kunne jeg også godt lide de skiftende synsvinkler mellem karakterne. I bogen følger man nemlig skiftevist Xander (Alexander) og tre fra hans klasse, som lever i nutiden, og Robert og Tammie, som er tvillinger fra fremtiden. Karaktermæssigt var Tammie min yndlings lige fra begyndelsen. Jeg kunne godt lide hendes gåpåmod og viljestyrke, men at hun samtidig med også har en fornemmelse for, hvad hun synes, der er rigtigt og forkert. Derudover kunne jeg godt lide ping-pongen imellem Robert og Tammie, når de snakkede sammen. Til gengæld synes jeg ikke, at Sigrid karakteren sagde mig så meget, og jeg tror det skyldes hendes ret blondine-agtige kommentarer, som jeg tror til tider, skal fungere som sjove, men personligt synes jeg bare, at hun ofte var ret irriterende.

En anden ting der nogle gange irriterede mig og forvirrede mig lidt, var de mange fremmedord, som blev brugt af Tammie og Robert fra fremtiden. Nogle af dem bliver forklaret for os som læsere, og det kan virke lidt underligt, fordi dem der bruger ordene ved jo godt, hvad det er de selv mener, og hvad de betyder. Der var dog også nogle fremtidsord, som bare er ord, der er lavet lidt om fra vores nutid, for eksempel bruger de ordet “Spacebook”, som højst sandsynlig er en reference til nutidens Facebook. Derved er nogle af de fremmede ord også lidt sjove, og jeg trak til tider på smilebåndet. Jeg kan godt forstå, at der benyttes andre ord i fremtiden, men nogle gange var det lidt for mange af dem på én gang.

Alt i alt synes jeg at det er en fortælling, der passer godt til børn på ca. 11 år, både drenge og piger. Jeg synes dog på nolge punkter, at det er en bog, der er mere målrettet drenge, fordi det er Xander vi følger mest, og han har tanker om Jeanette, som jeg tror de fleste drenge vil kunne relatere til, hvor mange piger nok bare vil tænke: “Drenge altså”, og ryste lidt på hovedet. Det gjorde jeg i hvert fald selv til tider, men jeg hyggede mig nu også lidt.

Ekstra info: Vidste du, at første bind i serien er skrevet som en hyldest til forfatteren Dennis Jürgensen, der står bag nogle af de mest elskede børne- og ungdomsbøger?

  • Tak til forfatterne Søren & Morten Ellemose for anmeldereksemplaret.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.