Litterære arrangementer

Det Fynske Bogtræf 2020

I weekenden var jeg så heldig, at jeg deltog i Det Fynske Bogtræf 2020 i Svendborg. Det er allerførste gang, at de afholder arrangementet, og dermed første gang, at fynske forfattere og læsere har muligheden for at møde hinanden. Det var TV 2/Fyn Event, Litteraturhuset Svendborg, Svendborg Bibliotek og Work2gether i Tinghuset, der stod bag hele begivenheden.

På selve bogtræffet var det muligt at deltage i interviews med fynske forfattere, meet & greet forfatterne, snakke med illustratorer, tage på workshops og meget meget mere. Det var alt sammen noget, der havde fokus på kærligheden til litteraturen, og på samme tid var det fynsk hele vejen igennem. For eksempel var alle forfatterne fra Fyn, og der var stande, hvor fynske mikroforlag kunne sælge deres bøger.

….. 

Dagen startede ud med morgensang afholdt af Svendborg bibliotek, samt en velkomsttale af Signe Ryge fra TV 2 Fyn. Da morgensangen gik i gang, tænkte jeg for mig selv, det her det er mærkeligt, men da manden begyndte at spille på den akustiske guitar og forsamlingen begyndte at synge sange skrevet af folk fra Fyn, så skete der noget helt magisk ved stemningen, og jeg må indrømme, at det var en hyggelig måde at starte dagen på.

I stedet for at starte med at gå på opdagelse i Tinghuset, hvor arrangementet blev afholdt, så valgte jeg at blive siddende i det rum, hvor morgensangen foregik. Fordi her startede dagens første forfatterinterview med krimiforfatter Mads Peder Nordbo. Han er en fynsk forfatter, der ikke er så kendt i Danmark, men hans krimier er udgivet i hele 38 lande. I interviewet snakkede han meget om den første bog, han udgav Pigen uden hud, som han skrev, imens han arbejdede på Grønland, hvilket også afspejler sig i værket. For der sker mange barske ting i Grønland, men der er også smuk natur, og disse to ting forsøgte han at skabe en balance imellem i bogen. Han fortæller blandt andet, at han skrev bogen ud fra et politisk formål, for at sætte fokus på overgreb i Grønland.

I løbet af dagen var jeg til rigtig mange forfatterinterviews, jeg var både inde at høre: Michael Larsen, Sara Maria Glanowski, Amalie Langballe, Mich Vraa og Jesper Bugge Knold.

Særligt Sara Maria Glanowski gjorde stort indtryk på mig, og hendes roman Skyggebokser er efterfølgende kommet på min TBR-liste.

Imellem diverse interviews gik jeg på opdagelse i nogle af de mange andre rum, hvor jeg blandt andet fandt en reol med bøger, som man kunne tage med hjem, hvis man byttede med en af sine egne bøger, man ikke gad at have mere. Jeg havde dog kun en biblioteksbog med i tasken, og den kunne jeg ikke ligefrem bytte væk. Derudover var der også betalæser-datingcentral, hvor betalæsere og forfattere havde mulighed for at finde hinanden. Det synes jeg var et helt genialt koncept, og hvis jeg havde mere tid i hverdagen, så ville jeg have skrevet mig op som betalæser.

Noget af det mest fantastiske på bogtræffet var, at Karen Blixen og Johannes V. Jensen kom til live. Ja du hørte rigtigt, to døde forfattere og deres karakterer i bøgerne kom til live. Midt ud af ingenting dukkede Karen Blixen og Barbette fra Blixens roman Babettes gæstebud op, det viste sig at være amatørskuespillere, der lavede pop op teaterstykker i løbet af dagen. Senere på dagen mødte jeg også Johannes V. Jensen, der sammen med sin søster, Thit Jensen, diskuterede og fremførte Kongens fald.

Noget af det sidste, der skete på dagen, var en talk med Mads Peder Nordbo og bogblogger Maria Johansen, som snakkede om, hvordan forfattere og bogbloggere kan bruge hinanden.

Personligt er jeg stor fan af Maria, som er hende, der står bag bogbloggen Book Me Up Scotty, så det var vildt at se hende i virkeligheden. Mit første indtryk var dog: ”WOW hun er lille!”, men da hun så satte sig ned og snakkede, så kunne jeg ikke lade vær’ med at tænke ”WOW hun er dygtig!”.

Generelt var det meget sjov som bogblogger at høre de ting, som de snakkede om, blandt andet så fortalte Mads at: ”Bogbloggere er en gave til forfattere”. Derudover så synes han, at bøger bør læses og anmeldes af dem, der elsker at læse frem for dem, der tjener penge på at skrive en avisanmeldelse. Dertil nævnte Maria også, at bogbloggere bør eksistere, fordi de elsker litteratur og elsker at læse, frem for at drives af de gratis bøger. Foruden dette snakkede de også om, at fremtidsmæssigt er der flere store forlag, der er begyndt at kigge i bogbloggernes retning, så det er et fænomen, der vil vokse.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.