Boganmeldelse,  Dansk fantasy

Sumpbaronens rejse (Til Aretz Ende #1) – Christina E. Ebbesen

Titel: Sumbaronens rejse. Forfatter: Christina E. Ebbesen.  Forlag: Ulven og Uglen. Udgivelsesår: 2019. 
Sprog: dansk. Sider:  503.

Bagsidetekst: Hvis Gavin vil redde sin families fremtid og sit len fra grev Ereks kløer, må han deltage i den royale ridderturnering. Men konkurrencen byder på en lang og farlig rejse gennem landet, og Gavin mangler både penge og en væbner.

Rubin vil for alt i verden flygte fra sin fortid og en sindssyg ildvæver. Det sidste sted, nogen vil lede efter ham, er i det elverfjendtlige menneskerige Karbon, men uden en beskytter vil han blive gjort til slave, så snart menneskene ser hans lange ører.

Gavin og Rubin er hinandens eneste chance.

Sumpbaronens rejse er første bind i serien Til Aretz Ende, hvor elveren Robin/Rubin og mennesket Gavin tilfældigt mødes og kommer ud på en rejse, hvor der skildres racehad, afsky/accept overfor homoseksualitet, samt et venskab mellem de to hovedkarakterer, der løbende vokser.
Det er første bind i en planlagt seksbindsserie, og jeg glæder mig meget til at se, hvad Christina E. Ebbesen finder på i de andre bind.

Fortællingen foregår på planeten Aretz, hvor de forskellige racer efter en fortidig naturkatastrofe lever i hver deres verdensdel. I menneskenes verden, Karbon, satser den fattige baron Gavin alle sine sammensparede skillinger på at deltage i den royale ridderturnering, men da hans væbner kort før turneringsstart bliver overfaldt af Gavins evige rival, ser det sort ud for den unge ridder. Tilfældigvis møder han elveren, Robin/Rubin, der er flygtet fra et grusomt fangeskab. Elvere er ikke velkomne i Karbon, medmindre de er slaver, men Robin/Rubin satser på, at Karbon er det sidste sted, hans forfølgere vil lede efter ham. Rubin bliver Gavins væbner, og sammen begiver de sig ud på en lang og farefuld rejse for at løse turneringens første tre prøver.

Ved at hovedplottet omhandler rejsen og turneringen, så er det et meget klassisk fantasy- og eventyrplot (hjem-ud-hjem struktur), men plotmæssigt kan Christina E. Ebbesen noget helt særligt. Hun formår at blevet skabe en rød tråd igennem det hele, som er selve rejsen, men samtidig med er der nogle andre tråde (fortællinger og sideplot) undervejs, men frem for at forvirre eller komplicere læsningen, så har forfatteren formået på smukkeste vis at skabe en sammensat enhed af alle trådende, så man som læser aldrig, keder sig, er forvirret over handlingen eller får alt at vide. På den måde vil der hele tiden være små ubesvaret spørgsmål, som Christina E. Ebbesen kan udnytte i nogle af de andre bind. Det er en fantastisk skriveteknik, og jeg mistænker forfatteren for at have udtænkte hele plottet for alle bøger, inden hun er gået i gang med at skrive. Hun udviser i hvert fald stort overblik både set i forhold til plottet og worldbuilding.   
Generelt er hendes worldbuilding fantastisk og gennemført, da der er masser af historie, kultur, religion, myter og hemmeligheder. Foruden dette beskrives Aretz på en smuk måde, hvor jeg som læser, hverken får for lidt information, så der er mangler eller for meget, så læsningen bliver for tung.

Dette univers beskrives for læseren ved skiftende synsvinkel mellem Robin/Rubin og Gavin. De er begge to helt fantastiske karakterer. Gavin er en fattig baron, men trods hans titel er han ikke arrogant eller fin på den. Dette kan jeg helt vildt godt lide ham for. Robin/Rubin var heller ikke en karakter, man havde svært ved at holde af, fordi han er et offer, der har været igennem så meget, og det eneste han vil er at være accepteret og fri. De har begge hver deres styrker og svagheder, som virkelig giver dem meget dybde og liv.

Dynamikken mellem dem er helt fantastisk og til tider ret underholdende, så karaktererne i sig selv er en læsning værd. Foruden dette, så kan jeg godt lide, at man lige så langsomt lærer de to hovedkarakterer bedre at kende. De har nemlig hver deres personlighed, kultur og hemmeligheder, hvilket netop gør karaktererne forskellige, levende og dybe. Forfatteren har gjort et flot stykke arbejde, hvad angår karakteropbygning. Karaktererne er flot penslet ud, og man er ikke i tvivl om diverse karakterers synspunkter, handlemåder og holdninger. 

Alt i alt så bør du læse Sumpbaronens rejse, hvis du elsker eventyr, humor, elvere fantasy, middelalder og en fortælling med flere lag. Alt dette og meget mere får du i denne fantastiske bog, hvor Christina E. Ebbesen formår at sætte fokus på LGBTQ, homoseksualitet og racehad. Det er en velskrevet og gennemtænkt fortælling, som jeg ser meget frem til at læse videre på i 2020, hvor bog 2 udkommer.     

Ekstra info: Romanen indeholder også detaljerede landkort, oversigt over universets solsystem, og et fyldestgørende appendiks. 

  • Tak til forlaget Ulven og Uglen, samt forfatter Christina E. Ebbesen for anmeldereksemplaret.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.