Læseliste,  Studio Ghibli

En måned med Studio Ghibli er forbi

I løbet af april har mit læsetema været Studio Ghibli, hvilket indbefattede boganmeldelser og blogindlæg, hvor jeg satte fokus på, hvilke bøger filmene er adapteret eller inspireret fra, samt forskellene på de to medier. Jeg nåede naturligvis ikke at fokusere på dem alle sammen, både fordi det ikke er alle Studio Ghibli film, der er baseret på bøger, og fordi jeg havde problemer med at skaffe nogle af bøgerne. Dette synes jeg dog ikke bør stoppe læseglæden, så som et afsluttende blogindlæg for aprilmåneds læsetema, har jeg herunder lavet en oversigt over nogle af Studio Ghiblis animerede film, og hvilke bøger de er baseret/inspireret af.  

Grave of the fireflies

Denne fortælling om en bror og søster, der kæmper for at overleve på egen hånd under anden verdenskrig, er baseret på en semi-autobiografisk roman af Akiyuki Nosaka. Bogen udkom i 1967, som var en tid, hvor Japan havde store økonomiske vækst. Noget af det der inspirerede Nosaka til at skrive bogen var kontrasten mellem den verden, han så omkring sig og det Japan, som han kunne huske fra sin barndom.
Bogen blev i 1988 adapteret til en animeret film af Studio Ghibli.

Kiki’s delivery service

Dette er en meget populær Studio Ghibli film, som var en af dem jeg gerne ville have fokuseret på i løbet af måneden, men af forskellige årsager kan jeg først få bogen i juni.

Bogen er skrevet Eiko Kadono i 1985, som er en kendt japansk børnebogsforfatter, men selvom bogen er skrevet af en japansk forfatter, så er filmens setting inspireret af Europæiske byer. Bogen er den første i en serie på 5, hvor den søde lille heks Kiki leverer post. Den nyeste og sidste i serien blev udgivet i 2009.

Tales from Earthsea

Denne film er løseligt baseret på Earthsea serien af Ursula K. Le Guin. Personigt synes jeg, at det er en af Studio Ghiblis kedeligste animerede film, men jeg har hørt, at bøgerne i serien skulle være helt utrolige.

Arrietty

Arrietty også kendt som The Secret World of Arrietty udkom I 2010. Det er en film, som er baseret på Mary Nortons børnebogsserie The Borrowers, som blev skrevet i 1952. Dette er igen nogle bøger, som jeg havde på min liste over dem, som jeg ville fokusere på i denne måned, men de er ikke nået frem. Jeg glæder mig til gengæld utrolig meget til at læse dem.

Filmen er hovedsageligt baseret på den første bog i serien. Men hvis du gerne vil vide, hvad der sker med Arrietty og hendes familie efter filmens slutning, så kan du læse de fire efterfølgere: The Borrowers Afield, The Borrowers Afloat, The Borrowers Aloft, og The Borrowers Avenged.

Only Yesterday

Denne film fra 1991 er baseret på en manga med samme titel, som blev skrevet af Hotaru Okamoto. Til forskel fra andre Studio Ghibli film er dette et drama, der hovedsageligt er lavet til voksne.

Ocean Waves

Ocean Waves også kendt som I Can Hear the Sea er baseret på en roman med det samme navn fra 1990, som er skrevet af Saeko Himuro.

Whisper of the Heart

Dette romantiske drama, der omhandler to unges kærlighed og kamp for at opnå deres drømme, er baseret på en bog med den samme titel af Aoi Hiragi.    

The Cat Returns

Denne film er af nogen set som en efterkommer til Whisper of the Heart, fordi katten, Baronen, optræder begge steder. Filmen er baseret på den japanske roman Neko no Danshaku af Aoi Hiragi.

The Wind Rises

Denne film er adapteret fra Miyazakis manga med den samme titel, som løseligt var baseret på både romanen The Wind Has Risen af Tatsuo Hori, som udkom i 1937 og Jiro Horikoshis liv som flydesigner. 

Hvilken Studio Ghibli film er din yndlings? 🙂

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.