Boganmeldelse,  Dansk fantasy

Under huden (Mestenes #2) – Pernille L. Stenby

Titel: Under huden. Forfatter: Pernille L. Stenby. 
Forlag: Ulven og Uglen. Udgivelsesåret: 2019. Sprog: dansk. Sider: 788.

Bagsidetekst: Pigen i spejlet ligner ikke en Desron.
Når jeg står lænet frem mod glasset, bliver plastikkortet i min brystlomme presset mod mine ar.
Hun ligner heller ikke en Mestenes.
Der står ‘Desron’ og en masse tal på plastikkortet. Det er det, der betyder, at jeg må være her. Det eneste, jeg skal sige, er, at pigen på billedet er mig.

Mestenes har fået et nyt liv på Roevel Akademi, langt væk fra tågen og langt væk fra Ham.
Axten hjælper Mestenes med at falde til, men der er ting, som det måske er bedst, at Axten ikke ved.
Det er svært at lægge fortiden bag sig, når minderne stadig sidder under huden, og nye kribler frem.

Under Huden del 1 og 2 er andet bind i Mestenes-serien, som er en psykologisk fantasyfortælling med LGBTQ-elementer. Du kan læse min anmeldelse af første bog i serien, Inkarnation, her.

Jeg glædede mig meget til at læse videre på denne serie, og allerede efter første kapitel var jeg tilbage i det litterære univers og hele stemningen på Roevel Akademi. Det var skønt at være tilbage, fordi det er en unik verden, som Pernille L. Stenby har skabt.

Universet er meget stort, så der er mange detaljer at holde styr på. Der er forskellige karakterer, som har forskellige evner (skelsættere, omstillere, betvingere og kontrollører), der er diverse distrikter og meget mere. Forfatteren formår at flette diverse elementer sammen på en flot måde, så det giver mening, og man som læse kan leve sig ind i universet. Jeg kunne særligt godt lide, at universet foldede sig mere ud i denne bog, og man som læser på en måde, bliver en større del af det og får mere indsigt i verden sammen med Mes/Desron.
Universet foldes ud gennem hovedsageligt tre plottråde: søgen efter de forsvundne skjoldkrebs, forståelse af, hvad Kastellet er og en større indsigt i eller opklaring af, hvad Mes egentlig er, da Mes både kan dræne liv og bruge sansen.

Plotmæssigt kunne jeg især godt lide, at Mes’ minder bliver brugt som et forfattermæssigt redskab til at give læseren informationer om fortiden og Mes som karakter. Det er et tankemylder og nogle beskrivelser af fortiden, som især forklares ud fra nogle sanselige iagttagelser og detaljer, som gør, at Mes’ som karakter virker meget troværdig.  

Foruden Mes, så kan jeg godt lide, at man i dette andet bind af serien får større indsigt i nogle af de andre karakterer, fordi ved at de har en fortid, følelser, noget de ikke er stolte af, fejl osv., så bliver de mere menneskelig, og man kan som læser relatere mere til dem. Jeg blev blandt andet meget overrasket over afsløringen af Tosnes fortid, som jeg tror kommer til at have en større betydning senere hen. Derudover så udvikler Mes’ venner Mite og Axten sig også, og deres følelser kommer utrolig meget i spil i dette bind, hvilket jeg virkelig godt kunne lide.
Derudover bliver man også introduceret til nogle nye karakterer, heriblandt Roevel Akademis rektor, som virkelig har gjort et indtryk på mig – og det skal forstås på den måde, at jeg faktisk er usikker på, hvad han er for en type karakter; om han er en, jeg er helt vild med eller ej, fordi han er sådan en type, som jeg ikke tror, man kan stole på, og som man ikke altid liiiiige ved, hvor man har henne, hvis du forstår, hvad jeg mener? – og det gode ved at have det sådan er, at det skyldes det skrevne sprog. Ved at Pernille L. Stenby skriver som hun gør, kan jeg som læser lever mig fuldkommen ind i bogen, universet og karaktererne, så det nærmest bliver til en film oppe i mit hoved, og det er en af de ting, som jeg virkelig holder af ved litteraturen. Fordi det gør, at jeg kan rejse til et helt andet univers, møde nye mennesker og komme igennem en følelsesmæssig rutsjebane uden at skulle flytte mig fra sofaen. 

Alt i alt så er Under Huden og Mestenes-serien generelt smukt skrevet, den har et veletableret plot og karaktererne er troværdige. Det er en serie der indeholder mystik, drama, spænding og gode tematiske refleksioner angående køn og identitet. Jeg glæder mig helt vildt til at fortsætte på serien og se, hvad Pernille L. Stenby mon finder på.     

Når det så er sagt, så er Mestenes-serien ikke en bogserie, som jeg vil anbefale til alle og enhver. Først og fremmest vil jeg ud fra det sproglige, tematiske og det handlingsmæssige mene, at den ikke er for børn, men i stedet ældre teenagere og voksne. Derudover så er hovedkarakteren Mes generelt meget forvirret, og siden det er Mes, man følger igennem bøgerne, så kan det hele godt virke meget forvirrende for læseren. Dette er et element, som jeg personligt holder meget af, fordi så kan jeg ikke bare regne alting ud og dermed komme til at kede mig lidt i læsningen, men det er ikke alle der har det sådan. Personligt har jeg hørt om andre, der ikke brød sig om Inkarnation, fordi den var for forvirrende.
Så det er en serie, som du virkelig skal tage dig god tid til at læse og nyde, fordi du kommer til at sidde med mange ubesvarede spørgsmål hen af vejen og føle dig forvirret fra første kapitel, så hvis du har det okay med det og ikke forventer, at alle svarene er besvaret efter et par kapitler eller i første bog, så synes jeg du bør kaste dig ud i denne helt utrolige serie, som virkelig spiller på psyken, identitetskrise, køn og mystik.   

  • Tak for anmeldereksemplaret til forlaget Ulven og Uglen, samt forfatter Pernille L. Stenby.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.