Boganmeldelse,  Eventyr

The Surface Breaks – Louise O’Neill

Titel: The Surface Breaks: a reimagining of The Little Mermaid. Forfatter: Louise O’Neil.
Forlag: Scholastic.  Udgivelsesåret: 2018.  Sprog: engelsk. Sider: 320.

Bagsidetekst: Deep beneath the sea, off the cold Irish coast, Gaia is a young mermaid who dreams of freedom from her controlling father. On her first swim to the surface, she is drawn towards a human boy. She longs to join his carefree world, but how much will she have to sacrifice? What will it take for the little mermaid to find her voice?

Hvis du følger mig på de sociale medier eller her på bloggen, så ved du, at jeg er blevet medlem af en bogklub, og her læste vi Louise O’Neills genfortælling af Den lille Havfrue, kaldet The Surface Breaks.

Plotmæssigt minder den meget om H. C. Andersens eventyrversion af Den lille Havfrue, da de har perler på halerne for at vise deres stand, havfruen Gaia mister sin tunge til havheksen og så snart hun har fået ben, så føles hvert skridt som knive:

“As if a blade of sharpest metal has shorn through the soles of your foot and broken the bone of your thighs […]”

Disse elementer fra H. C. Andersens eventyr er blandet sammen med feminisme. Den sætter blandt andet fokus på kvindernes plads i samfundet, hvad der forventes af kvinder, samt hvordan kvinder bør se ud og opføre sig.

“Betrothed to a man much older than her, a man who saw her as a toy, a shiney thing he couldn’t wait to get his hands on […]”

Personligt synes jeg, at feminisme er et vigtigt element at sætte fokus på, men på nogle punkter fungerede det bare ikke. Der er for eksempel fokus på, at kvinderne er undertrykte og ofre for mændenes dominans, men selve opstillingen af mænd og kvinder er meget sort/hvid og kliché agtig. Man for meget hurtigt indtrykket af, at det er synd for alle kvinder, at de alle har det forfærdeligt, fordi alle mænd er onde eller udstilles kun som onde. De iscenesættes som voldtægtsmænd, følelsesløse og lystfulde. Der er kun én mandlig karakter i hele bogen, som tyder på, at han vil gøre det rigtige, men han er for stor en kujon til at gøre det.
Til gengæld så synes jeg, at bogens kvindelige hovedkarakter, Gaia, er en havfrue, som jeg har det meget splittet med, fordi på nogle punkter kan jeg godt lide hende, men på andre synes jeg, hun er træls og naiv. Jeg kan godt lide når karaktererne splitter mig, men jeg manglede bare mere fra hende. Hun tror hun forfølger kærligheden, men i stedet for er det hendes lyster, og hun er konstant et offer.

Til gengæld var jeg ret stor fan af søheksen, Ceto, som netop forsøger at redde havfruerne fra undertrykkelse. Hun forsøger faktisk at gøre noget ved det undertrykte samfunds normer, og hun kommer derfor med gode budskaber omkring kvinders syn på deres krop, og at man bør kunne lide den uanset, hvordan den ser ud.

“Why would I be offended? Being called fat is not an insult, little mermaid. It is as meaningless as being called thin. They are just descriptions.”

Generelt kommer denne bog med mange budskaber om: mænd som kontrollerende, voldtægt, kvinders kropslige billede, seksualitet, spiseforstyrelse, tvangsægteskab og meget mere. Det er nogle vigtige budskaber, men til sidst bliver de alle for meget. Jeg synes, at første halvdel af bogen fungerede bedst, men det er som om, at alle de tråde, der skal samles i anden del bliver forhastede. Det er som om, forfatteren har valgt at fokusere på for meget, frem for at gå i dybden med nogle bestemte budskaber.

Alt i alt så synes jeg, at The Surface Breaks er et fint opråb om, at kvinder bliver undertrykt og på anden vis ikke behandles ordenligt i diverse kulturer, og den fremhæver, at kvindernes stemmer ikke bliver hørt. Jeg synes det er et godt budskab, men personligt synes jeg, at det er blevet en meget klichéfuld fortælling, hvor nogle elementer desværre ikke fungerer.
Det er en fortælling, som jeg kan anbefale for folk, der elsker havfruer og som holder af H. C. Andersens eventyr. Man må dog ikke tro, at den minder om Walt Disneys version, da det er en meget dyster version, frem for “lykkelig til deres dages ende”.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.