Boganmeldelse,  Dansk fantasy

Af blod og støv (Sagakvartetten #1) – Julie M. Day

Titel: Af blod og støv (Sagakvartetten #1). Forfatter: Julie M. Day. Forlag: Turbine.  
Udgivelsesåret: 2020.  Sprog: dansk. Sider: 434.

Bagsidetekst: YARA skal indvies i heksenes kreds, men noget går grueligt galt under ritualet. ZOLA står til at blive sin stammes overhoved, men hendes landsby bliver brutalt overfaldet af fremmede mænd på jagt efter slaver. Imens fører PHILIP og TARAN en rolig tilværelse i en lille landsby, men snart vender beslutninger truffet i hovedstadens hjerte op og ned på alting. Kongen af Kalos forhandler sig til en aftale med dværgenes konge og sender sin eneste søn, KRONPRINS CASSIUS, over Salthavet til en skæbne, han ikke selv har valgt. Imens finder den fordrukne eksløjtnant RULF et nyt formål med sin eksistens, da han får et tilbud fra kongen selv, som han ikke kan sige nej til …

Af blod og støv er første bind i Julie M. Days nye fantasy serie, Sagakvartetten.

Julie M. Day er ikke en ukendt forfatter inden for fantasygenren, fordi i 2017 debuterede hun med første bind i Grænsen til Trafallas-serien. Det var en serie, som tog danske fantasylæsere med storm, og jeg kan kun sige, at hun har gjort det igen med denne nye fantasyroman.

Historien foregår i tre forskellige riger: kongeriget Kalos, dværgenes rige, Gulutar, og øriget Wrahilla. I Kalos møder vi kronprinsen Cassius, der som et led i et politisk spil bliver tvunget til at gifte sig med dværgeprinsessen Brunilla. Ligeledes i Kalos lever to unge mænd, Philip og Taran en rolig tilværelse i en lille landsby, men begivenheder i hovedstaden Nordby vender op og ned på den fred. Derudover bliver den tidligere soldat, Rulf Hunter, indblandet i de planer, som kongen har lagt i Nordby.

På Wrahilla-øerne er Zolas landsby blevet angrebet af slavehandlere. Selvom det lykkes Zola og hendes bror, Kojo, at flygte, så ender de som mere eller mindre tilfangetagne i en beduinstamme, som har en helt anden kultur end, hun er vant til. Derudover er der de tre heksesøstre, som er på flugt fra en ubeskrivelig ondskab, der øjensynlig er på jagt efter den yngste søster Yara efter at hendes indvielse gik galt. Alle disse karakterer og deres skæbner bliver i bogen viklet ind og ud mellem hinanden. Det er et plot, der er flot spundet sammen, og jeg er imponeret over, hvordan Julie M. Day har formået at holde styr på så mange plot tråde. Hun har skabt en gennemført rød tråd gennem det hele. Generelt er fortællingen overraskende, spændende og på ingen måde nem at regne ud. Jeg var underholdt hele vejen igennem alle de forskellige fortællinger.

Fortællingen skifter mellem de forskellige karakterers synsvinkler, og i starten kan det virke forvirrende, fordi man lige skal ind i, hvordan de har en relation til hinanden og deres rolle i det store puslespil. Jeg synes dog at Julie M. Day har formået at skrive fortællingerne på en flydende og forståelig måde, så man hurtigt ikke længere er forvirret, men bare er fanget af fortællingen, og helst ikke vil slippe bogen igen.
Jeg kan især godt lide, at der skiftes mellem de forskellige karakterer, fordi man oplever de forskellige riger på nye måder.

Mine yndlingspersoner indtil videre er Taran for hans modstand imod systemet, samt Zola og Yara, der kommer ud for voldsomme skæbner og må kæmpe hver deres kamp. Men generelt kan jeg godt lide alle karaktererne, fordi de er menneskelige, har fejl og egne motiver. Derudover så er de skrevet sådan, at de har deres egen stemme, historie og genkendelige karakteristika.  
Jeg ser frem til at komme tættere på karaktererne og deres eventyr i de kommende bøger i serien.

Alt i alt så havde jeg fra starten af rigtig store forventninger til denne bog, på grund af, at den er skrevet af Julie M. Day, den flotte forside og fordi bagsideteksten var lokkende. Jeg blev bestemt ikke skuffet over det eventyr, som jeg kom ud på, fordi jeg var fanget fra starten af. Jeg kan varmt anbefale Af blod og støv til ældre teenagere og voksne, der elsker fantasy.
Jeg glæder mig til at læse videre på serien og finde ud af, hvordan det hele udvikler sig for diverse karakterer.

  • Tak til Turbine for anmeldereksemplaret.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.