Bogrelateret

Dewey’s readathon: Hvad er det, og hvordan bliver man klar?

Dewey’s 24 hour readathon er et halvårligt event, der foregår i april og oktober hvert år. Det går ud på at læseglade mennesker fra hele verden sidder og læser i 24 timer. Man kan kalde det for et maraton for læsere 😉

Eventet startede i 2007, af Dewey der selv var en ivrig læser. Hun gik desværre bort i 2008, men hendes idé om et readathon lever videre, og den blev i 2009 navngivet efter hende.

Det er et readathon, som jeg personligt ser frem til, og jeg synes det er en god måde at prioritere sin læsning. Jeg har ikke mulighed for hver dag at dykke ned i litteraturens verden, fordi hverdagen kalder og mange praktiske ting skal klares.
Jeg læser så vidt det er muligt hver dag, men et readathon på 24 timer, gør det muligt at fordybe sig fuldstændigt. Det er naturligvis ikke noget krav, at man læser i 24 timer. Du kan sagtens deltage og læse i 5 timer, eller 10 timer. Jeg har aldrig læst i alle 24 timer, og generelt har jeg ikke planlagt mit readathon særlig godt, men det vil jeg forsøge at lave om på i år. Dette kan du læse mere om længere nede ? 

Planlæg dit læsedøgn

Jeg har kun været med to gange før, og jeg har fundet ud af, at får at få mest ud af dette readathon, så kræver det lidt planlægning. Dette kan du gøre ved blandt andet at forberede bøger og snacks, så har du det vigtigste på plads 🙂

Bøgerne
  • Det kan være en god idé at have en nogenlunde idé om, hvilke bøger du gerne vil læse i løbet af de timer du har tiltænkt dig at læse i. Forbered hellere for mange end for lidt, så du har lidt at vælge imellem, set i forhold til hvilken stemning du er i, i løbet af timerne.
  • Når du skal vælge bøger, så kan bøgernes længde godt have en betydning. Jeg valgte et år at læse en meget tyk bog, og for at være ærlig, så stressede jeg mig selv op og gik død i det. Jeg følte, at jeg ikke kom nogle vegne. Så derfor vil jeg ud fra min erfaring foreslå, at du vælger en bunke med nogle lidt tyndere bøger, da du læser mange timer i streg. Ved at vælge nogle tyndere bøger, så får du hurtigere en succes oplevelse. Du vil derfor få blod på tanden til at læse den næste. Dette kan være måden hvorved du får en bedre oplevelse.
  • Derudover kan det være en god idé med børnebøger, manga, grafic novels eller andet mere letlæseligt til de sene timer ud på natten. Du vil højst sandsynligt opleve, at koncentrationsevnen ikke helt er så god længere.
Snacks

Jeg synes ikke et readathon er det samme uden snacks. Du sidder koncentreret og hygger i mange timer, så snacks skal der til. Jeg har haft problemer i de andre år, da jeg ikke forberedte mine snacks og aftensmad, så pludselig var jeg bare sulten og træt. Derfor bør dette også forberedes så vidt som muligt.

  • Sunde snacks – en nem hurtig snack kan være gulerods- og agurkestave med noget dyppelse til. Derudover kan noget frisk frugt, såsom vindruer eller en smoothie smage godt ?
  • Jeg kan godt lide at blande det sunde og usunde, så jeg har både sunde snacks klar, men der er også de usunde, såsom slik, nødder, chokolade og popcorn.
  • Forbered frokost og aftensmad på forhånd. Det kan være en god idé at have forberedt nogle sandwich til frokost og noget nemt aftensmad, som eventuelt bare skal varmes op eller bestilles ?    

Husk det handler om at hygge sig

Dette vil jeg 100% følge i år. Nogle af de andre år, der har jeg presset mig selv lidt for meget, fordi jeg følte det hele var en konkurrence om at læse flest bøger og nå flest antal sider. Det er vigtigt at huske på, at det er et event, som du deltager i for at fordybe dig i litteraturen og på grund af din læseglæde. Derfor bør du holde nogle pauser i løbet af timerne og eventuelt gå en tur en gang imellem, hvor du får frisk luft til hjernen, som er fyldt med gode læseoplevelser.

Du må for alt i verden ikke lade dig skræmme af andres læsestakke. Det gjorde jeg et år, og det ødelagde hele oplevelsen. Der er nogle som læser helt vildt hurtigt, men vi har alle hvert vores læsetempo. Så det er ok at sætte et lille mål fra start af, og eventuelt overraske dig selv med det du når. Så HUSK at du læser for hyggens skyld og ikke for statistikkernes skyld.

For mig er hygge også lig med tæpper, puder, dyner og afslapningstøj. Jeg kan godt lide at lave min egen læsehule, hvor jeg kan putte og fordybe mig, så meget som muligt ?  
Hvis du derimod har brug for at føle, du er sammen med andre om at læse i et døgn. Så kan du læse sammen med nogle eller holde en pause fra læsningen og kigge på de sociale medier. Her kan du med hashtagget #readathon se, hvordan det går med andres læsning.

  • Deweys readathon starter på lørdag d. 24. oktober kl. 14 og varer i 24 timer.

Hvordan forbereder du dig til et readathon, og har du forslag til nogle gode snacks? 

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.