Boganmeldelse,  Eventyr

Tudsen Tue – Anette Wilhjelm Jahn

Titel: Tudsen Tue. Forfatter: Anette Wilhjelm Jahn. Illustrator: Nina Broen. Forlag: Silhuet. 
Udgivelsesår: 2020. Sprog: dansk. Sider: 204.

Det starter som en rigtig øv-dag for Anna på otte år. Mia og Frida vil ikke lege henne i skolen, og hjemme på vejen må hun heller ikke være med. Så har hun heldigvis sit gode legehus hjemme i haven, hvor hun kan være i fred. Men da hun står og rører i gryden på sit lille komfur, rækker hun ud efter en skål i vindueskarmen og kommer i stedet til at gribe fat om en ækel, klam skrubtudse. Hun slipper den. Den falder tungt på gulvet, sidder dernede med alle sine vorter, en hals som flaprer ulækkert og et par store, rullende øjne, og glor op på hende.   

Hun kan kun komme ud, hvis hun tør gå tæt forbi tudsens bævrende krop. Og hvad nu, hvis den pludselig hopper op i hovedet på hende? Anna tør ikke bevæge sig. Netop da åbner den lede tudse sin skæve, vortede mund og spørger, om hun har lyst til at høre et eventyr… Og det bliver starten på et hemmeligt venskab.

Tudsen Tue er en sød børnebog om 8-årige Anna, der møder Tudsen Tue i hendes legehus. I starten synes hun, at han er klam, men det viser sig, at han kan tale og elsker at fortælle eventyr. Dette fanger Annas opmærksomhed.
Tudsen Tue kan mange forskellige eventyr, og de handler alle sammen om skrubtudser.

I løbet af bogen fortæller Tue tre forskellige eventyr. Det første eventyr Krystalbolden mindede mig om Brødrene Grimm eventyret Prinsessen og frøen også kaldet Frøkongen. Denne genfortælling handlede naturligvis ikke om en frø, men i stedet en skrubtudse. De andre to eventyr kendte jeg ikke på forhånd, men jeg lavede lidt research. Eventyret, Verdens mindste tudse klarer verdens største fugl, er en gendigtning af det peruanske folkeeventyr Kondoren og frøen, fordi i Peru lever verdens mindste skrubtudse. Det tredje og sidste eventyr, Prinsessen i tudseham er en gendigtning af det russiske folkeeventyr Frøbruden.
Alle tre eventyr er fantastiske og kan uden tvivl læses af både børn og voksne.

Man kan sige, at disse eventyr er tudsernes svar på Brødrene Grimms eventyr eller folkeeventyr, da det er eventyr, der er blevet fortalt og genfortalt fra tudse til tudse verden over. Hver gang et eventyr er blevet genfortalt, så er der en lille smule, som er blevet glemt og en anden del som er blevet tilføjet. På den måde har hver historie ændret sig lidt efter lidt undervejs på rejsen fra tudse til tudse. Derfor synes jeg også, at det er helt ok, at Anette Wilhjelm Jahn ikke har opfundet den dybe tallerken med disse eventyr, hun har brugt nogle eventyr, der eksisterer i forvejen og forvandlet dem til noget nyt 😉

”Knæk-knæk-knude, nu er den historie ude.”

Jeg elsker eventyr, og de eventyr som Tudsen Tue fortæller er lærerige. Personligt kan jeg godt lide, at der er en morale/budskab ved hvert eventyr, som han fortæller. Det er tudseeventyrerne som blandt andet lærer Anna, at hun skal holde hvad hun lover, og de viser hende, hvordan løgne kan udvikle sig, hvilket skaber splid og misforståelser.

Foruden de hyggelige eventyr og fortællinger indeholder bogen fine illustrationer, som gør bogen ideel til højtlæsning for 5-8-årige. Derudover er der sprogligt nogle ord og emner, som kan være svære at forstå for børn, så ved højtlæsningen kan man med sit barn snakke om diverse ting samt begge to lærere noget. Man kan blandt andet snakke om venskab og ensomhed.

Alt i alt er Tudsen Tue en hyggelig eventyrlig børnebog, som rummer meget mere end bare en fortælling om en ulækker skrubtudse. Den indeholder lærerige eventyr og en fortælling som børn, sammen med Anna kan lære noget af. I selve fortællingens forløb, hvor vi følger Anna og hendes hverdag, er der også en morale for voksne. 

Ekstra info: Tudsen Tue startede som en børneteaterforestilling og blev senere til en eventyrfortælling.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.