Boganmeldelse

Tilly og bogvandrerne (Den magiske boghandel #1) – Anna James

Titel: Tilly og bogvandrerne (Den magiske boghandel #1). Forfatter: Anna James.  
Forlag: HarperCollins Nordic. Udgivelsesår: 2020. Sprog: dansk. Sider: 404.

Bagsidetekst: Siden Tillys mor forsvandt på mystisk vis, har hun søgt trøst i de historier hun finder i sine bedsteforældres boghandel Pages & Co. i London. Men da to af de fiktive personer som Tilly holder allermest af – Anne fra Grønnebakken og Alice fra Eventyrland – dukker op i boghandelen, bliver Tillys opdigtede eventyr pludselig meget virkelige. Ikke alene kan hun nemlig følge efter Anne og Alice ind i deres fantastiske verdener, hun opdager snart at hun også kan rejse ind i enhver bog hun vælger. 
Tillys nye evner kan måske endda hjælpe hende med at opklare mysteriet om hvad der skete med hendes mor for mange år siden. Men faren lurer bag hver bogside …

Tilly og bogvandrerne er første bind i trilogien om den magiske boghandel. Det er en fortælling, som helt sikkert vil falde i alle bogelskere og eventyreres smag. Den er fyldt med mysterier, hemmeligheder og venskab. Det er i sandhed en bog, som jeg ville ønske, jeg havde læst som barn, den er fuldkommen fantastisk.    

”Bogvandring er evnen til at bevæge sig omkring i bøgernes verden, og det er meget få læsere der kan gøre det. ”

Bogvandrere er en betegnelse for særlige og magiske mennesker, der kan rejse ind i bøger, og få karakterer fra fortællingerne til dukke op i den virkelige verden.

Ideen om bogvandring tiltaler mig, og jeg har tit ønsket, at det var en mulighed. Jeg vil helt vildt gerne kunne rejse ind i bøgerne, ikke kun ved at læse den, men fysisk rejse ind i selve bogen, samt møde mine yndlingskarakterer. Personligt ville jeg helt vildt gerne have været til et teselskab sammen med hattemageren i Eventyrland ligesom Tilly. Det er rent ud sagt enhver bogelsker drøm, som udfolder sig i denne fortælling.

Det viser sig dog, at det er en rejse, der ikke er helt ufarlig. Tillys morfar advarer hende: “Har du aldrig været så fordybet i en bog, at du glemte tid og sted og ikke anede, hvor de mange timer var fløjet hen?” – Sådan tror jeg de fleste bogelskere har haft det. Det er en ret fantastisk følelse, at man nærmest bliver suget ind i bogen, men hvad gør man, hvis man ikke kan slippe ud igen?

Hovedpersonen Tilly/Mathilda er en pige, som jeg har meget nemt ved at identificere mig selv med. Hun er en meget menneskelig og levende karakter, der ikke vil finde sig i hvad som helst. Hun vil kun folk det bedste, men samtidig med er hun også nysgerrig, hvilket blandt andet får hende og hendes ven i vanskeligheder, men den bringer også meget godt med sig.
Personligt synes jeg, at Tilly er et fint billede på en dedikeret og fantasifuld læser, som nogle af os gerne vil blive eller allerede er. Hun er et bevis på, at litteraturen er vigtig og kan mere end vi tror. Den er blandt andet med til at forme os som mennesker, fordi den litteratur som vi læser som barn har indflydelse på, hvordan vi bliver som voksen.

Foruden Tilly møder vi også hendes nye ven, Oscar, som er ordblind. Til trods for dette så nyder han alligevel bøgernes univers ligesom Tilly. Han er en karakter, der fint viser, at man sagtens kan nyde og elske bøger, selvom læsningen er lidt mere problematisk. Dette synes jeg er et smuk budskab, fordi personligt synes jeg, at bøger kan nydes af alle, der har lyst til det. Man kan enten læse selv, få læst højt eller lytte til en lydbog. Der er mange muligheder for at nyde litteraturen.   

Foruden de nye karakterer, så er der også mange gamle kendinge, såsom Sherlock Holmes, Anne Shirley fra bøgerne om Anne fra Grønnebakken samt Alice fra Alice i Eventyrland. Det er en kærlighed til de klassiske fortællinger, men Tilly og bogvandrerne er så velskrevet, at man ikke behøver at kende disse karakterer på forhånd for at forstå, hvad der foregår. Derfor er det en fortælling, som sagtens kan læses af både børn og voksne. Personligt gav genkendelsen af disse kendinge mig et smil på læben og som litteraturuddannet rørte de mit hjerte dybt. Personligt er jeg helt vild med Alice i Eventyrland og Sherlock Holmes, så deres optræden fik mig kun til at knuselske denne bog endnu mere.

Alt i alt er Tilly og bogvandrernes historie magisk. Hvis man har haft en dårlig uge, så er denne bog et helt perfekt tilflugtssted.
Den indeholder et eventyrligt og bogelskende univers, som er virkelig velskrevet og fængende. Jeg var underholdt hele vejen igennem, og da jeg var færdig med den, så havde jeg lyst til at åbne bogen igen og læse den på ny. Det er en bog til bogelskere verden over, men det er samtidig med også en bog for dem, der godt kan lide de rejser som litteraturen tager os på eller bare mangler noget mere eventyr i hverdagen. Jeg glæder mig helt vildt til at læse næste bind i serien.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.