Boganmeldelse,  Dansk fantasy

Camillas hemmelige arv – Helen Husted

Titel: Camillas hemmelige arv. Forfatter: Helen Husted. Forlag: Forfatterskabet.dk. 
Udgivelsesår: 2020. Sprog: dansk. Sider: 170.

Bagsidetekst: Det var lidt vildt at ligge her og kigge op i himlen, hvor få skyer dansede hen over den blå sommerhimmel.
Hun vendte sig om og trak sig hen til kanten, så hun kunne kigge ned i vandet. Vandet var roligt, og indimellem kom en svag dønning, der fik vandet til at skvulpe blidt op omkring stolperne.
Hun kunne se sit spejlbillede i vandet og kunne ikke lade være med at smile. Pigen dernede smilede tilbage. Camilla stak hånden ned og følte på det kølige vand. Pludselig fornemmede hun, at der var noget, der trak i hendes hånd …
13-årige Camilla hvirvles ind i fantastiske hændelser, da hun kommer til sin afdøde mormors efterladte hjem.

Camillas hemmelige arv er en fortælling, som starter rigtig godt. Vi møder hovedkarakteren Camilla, som aldrig har kendt sin mormor. Moren har aldrig snakket om sin mor eller sin barndom, men efter mormorens død tager familien ud til huset ved havet, hvor mormoren boede. Her går Camilla på opdagelse og finder en bog, som hendes mormor har skrevet til hende. Fra dette øjeblik var jeg fanget, det var så hyggeligt og opfindsomt, at Camilla skulle finde ud af hemmelighederne via hendes afdøde mormors skattejagt.

I løbet af fortællingen synes jeg dog, at der er lidt for mange plottråde og plothuller. For eksempel kalder Camillas far på hende, fordi der er aftensmad, men efter et par sider, så kommer hun aldrig ned og spiser,. Kapitlet slutter med, at hun spørg sine forældre til råds om noget, hvorefter hele familien går i seng.
Dette er desværre kun ét eksempel ud af mange, og den manglende sammenhæng i plottet er med til at gøre fortællingen forvirrende.

Fortællingen er generelt meget klassisk bygget op ud fra Berettermodellen med diverse nedslagspunkter. Dette fungerer fint, men det er som om fokusset på de særlige nedslag har mindsket fokusset på delen mellem nedslagene. Jeg tror det er derfor fortællingen mangler sammenhængen løbende.

Karaktermæssigt præsenteres vi for Camilla, der er 13 år, men hun er en meget anderledes teenager, da hun på ingen måde er afhængig af en mobil eller anden moderne teknologi. Det eneste hun er interesseret i, er, at finde ud af hemmelighederne i hendes mormors hus. Hendes nysgerrighed driver historien frem, men hun er en meget atypisk teenager med særligt ordvalg: “inkvisitoriske spørgsmål”. Sprogbruget får Camilla til at fremstå ældre end hun er. Det gør karakteren utroværdig.

Sprogligt bruges der også nogle gange gammeldags vendinger, såsom: Det blev sent, inden de tørnede ind.”, hvilket er underligt, da det er en ungdomsroman, og derfor bør læses af en yngre målgruppe.

Alt i alt er Camillas hemmelige arv en hyggelig og interessant fortælling, som med afpudsning vil kunne komme til at blive rigtig god. Det er en debutroman, hvilket godt kan mærkes i forhold til, at der er nogle ting, som ikke fungerer, såsom sproget og karaktererne.
Det er en bog som egner sig til en yngre målgruppe på 10-14 år, der godt kan lide bøger med fantasyelementer, mystik og magi.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.