Boganmeldelse

Den Grå Safir: Den samlede fortælling #1-4 – Lise J. Qvistgaard

Titel: Den Grå Safir. Forfatter: Lise J. Qvistgaard. Illustrator: Keld Petersen. Forlag: Forlaget Elysion.
Udgivelsesår: 2019. Sprog: dansk. Sider: 151.

Bogens bagsidetekst: Den blå drage, Rito, har bedt pigen Lana om hjælp. Lana skal finde Den Grå Safir. Kun et barn kan finde den. Den Grå Safir er en ædelsten, som giver magisk kraft til alle drager. Uden den vil de uddø. Rito ved, at heksen Hela har stjålet Den Grå Safir. Følg Lanas kamp for at finde Hela og Den Grå Safir. Vil det lykkes for hende at redde alverdens drager fra udslettelse?

Den Grå Safir er en letlæsningsbog, som er skrevet af Lise J. Qvistgaard. Bogen er tidligere udgivet som fire selvstændige bøger med titlerne:

  1. En farlig opgave
  2. På sporet af Den Grå Safir
  3. Opgør med Hela
  4. En hule fuld af drager

I denne udgave er de fire bøger samlet til én bog, hvor fortællingen forløber i 24 kapitler. Bogen er samlet set ca. 160 sider, da hver bog i serien er omkring 40 sider. Det kan være en længde, der måske virker skræmmende på nyere læsere, men den kan også sagtens fungerer som en højtlæsningsbog. Især fordi der er nogle fine illustrationer, lavet af Keld Petersen, som passer godt til fortællingen.

Den Grå Safir er en fin fantasyfortælling, for læsere der gerne vil begynde at læse selv. Den har lixtal 9 og et let-tal mellem 16-19. Det er en bog, som jeg er sikker på, vil fungere fint, som en introduktion til fantasy-genren for nye læsere.

I fortællingen møder vi pigen Lana, der er udvalgt til at finde ædelstenen Den Grå Safir. Den giver dragerne magiske kræfter, så uden den vil de uddø. Sammen med den blå drage Rito kommer Lana ud på en rejse, hvor hun kommer i farer og møder alverdens fjender.

Plottet er ret simpelt og let tilgængeligt, så det passer fint til målgruppen. Der er en fin balance mellem de rolige og mere spændende episoder. Selvom hovedkarakteren er en pige, så kan den sagtens læses af både piger og drenge.

Karaktermæssigt synes jeg, at Lana og de andre karakterer var ret flade og de manglede dybde. De havde ikke nogen indre kamp, og der var heller ikke nogen større forklaring på, hvorfor Lana var den udvalgte. Derudover manglede jeg også en lære eller et budskab til læseren. 

Nu er jeg ikke målgruppen, så det er nok derfor, at det ikke var en fortælling eller nogle karakterer, der faldt i min smag. Jeg vil dog gerne læse den højt for mine fremtidige børn og hører, hvad de synes om den. 

  • Tak til forlaget Elysion for anmeldereksemplaret.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.