Boganmeldelse

Klubben for lykkelige slutninger – Caroline Säfstrand

Titel: Klubben For Lykkelige Slutninger. Forfatter: Caroline Säfstrand.  Forlag: Alpha forlag. 
Udgivelsesår: 2021. Sprog: dansk. Sider: 360.

Bagsidetekst: Hjertelig velkommen til Klubben for Lykkelige Slutninger. Sådan lyder overskriften på en flyer, som de tre kvinder Cecilia, Lisbeth og Ivy finder under deres vinduesvisker en dag, de har været ude og handle. Det er en invitation til et skrivekursus, som de alle, på trods af forbehold, ender med at tilmelde sig.

Cecilia har mistet sin mand i en alt for tidlig alder. Udadtil holder hun facaden, men indvendig raser sorgen og ensomheden, og hun aner ikke, hvordan hun skal komme videre.

Lisbeth nærmer sig pensionsalderen og gruer lidt for den. Det kunne være så godt, hvis ikke det var, fordi hendes mand var en værre gnier, og hun ved, at alt det, hun drømmer om, ikke vil blive til noget.

Og den unge kvinde Ivy kæmper med konstant angst for, at der skal ske hendes lille søn noget, og hvad er det for noget med den røde bil, der hele tiden følger efter hende? Findes den, eller er hun ved at miste grebet helt?

Selv kursuslederen Sam har tilsyneladende sit at bearbejde og gemmer sine hemmeligheder inde bag en låst grøn dør, som ingen må åbne.

En gang om ugen mødes de alle i klubben, og med pennen som værktøj lærer de lige så langsomt at le, leve og elske igen, og måske kan de virkelig skrive deres egen lykkelige slutning.

Klubben for lykkelige slutninger er den anden roman af svenske Caroline Säfstrand, der er udgivet på dansk. Hun har også skrevet den anmelderroste roman, Villa Havbrise.

Romanen omhandler fire kvinders tilfældige møde, og den store betydning, det har for resten af deres liv. Den karakter, som vi følger mest i fortællingen, er anklageren Cecilia, der for tre år siden mistede sin mand. Hendes sønner er blevet voksne og lever deres eget liv ude i verden, så hun er helt alene i det store hus, hvor hun dagligt kæmper med sorgen. En dag finder hun en flyer på sin bil om et skrivekursus, hvilket hun vælger at tage til. Her møder hun to andre kvinder, Lisbeth og Ivy.

Lisbeth arbejder i en børnehave. Hendes mand, Vidar, er allerede gået på pension, og hun nærmer sig selv pensionsalderen. Hun er ikke tilfreds med sit liv, da hun synes det er forudsigeligt og kedeligt. Lisbeth drømmer om et mere spændende liv, men hun ved ikke, hvordan hun skal opnå det.

Ivy er lykkeligt gift og har en søn. Hun bokser dog med noget angst, hvilket også er grunden til, at hun går til psykolog. Hun kæmper med sin psykiske sygdom, samt følelsen af, at der er en brik, der mangler i hendes livs puslespil.

Disse tre kvinder samles til et skrivekursus, hvor de møder kursuslederen Sam. Han giver dem forskellige skriveopgaver og værktøjer, der gør dem i stand til at finde og kæmpe for deres egen lykkelig slutning. Sam er dog en karakter, der selv kæmper med indre dæmoner.

I løbet af fortællingen bliver Cecilias søster, Michelle, også en del af skriveklubben. Michelles mand vil skilles og derfor mener han, at det vil være bedst, at hun flytter hjem til sin søster i et stykke tid. Problemet er bare, at de to søstre ikke har haft kontakt til hinanden i omkring 10 år.

Alle karaktererne har dybde, personlighed og indre konflikter, som de kæmper med. De slås alle med at overleve hverdagen, i stedet for at leve livet fuldt ud. Som voksen læser, vil man helt sikkert kunne se lidt af sig selv i bogens hovedpersoner.  

I løbet af fortællingen skiftes der synsvinkel mellem de fem hovedpersoner. Det fungerer rigtig godt, da det er skrevet i et godt flow, som driver historien frem ad. Alle fem karakterers fortællinger var interessante og forbundet gennem skrivekurset. Som læser har man lyst til at fortsætte med at læse. Personligt synes jeg, at den var svær at slippe igen. Jeg skulle lige bruge et par kapitler på at blive opslugt af fortællingen, men så snart det skete, så var jeg fanget.    

Alt i alt er Klubben for lykkelige slutninger en tankevækkende, inspirerende og livsbekræftende fortælling. Det er en skøn historie om venskab, livets strabadser og nye begyndelser. Jeg vil varmt anbefale den til voksne læsere, som gerne vil læse en bog, der sætter et aftryk efter læsningen.    

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.