Dansk fantasy,  Læseliste

5 danske fantasyserier til efteråret

Efteråret er kommet, hvilket vil sige at det er blevet tid til at finde striktrøjerne frem, se bladende skifte farve og ikke mindst læse under tæppet imens det regner og stormer udenfor. Derfor anbefaler jeg endnu engang dansk fantasy til efterårets mørke tid, som kan inspirere både unge og voksne fantasyelskere til nye læseoplevelser.
Du kan læse mine anbefalinger fra sidste år her.  

  • Indlægget indeholder reklame i form af anmeldereksemplar tilsendt fra forlag og forfattere.
Mæsker-serien af Majbrit Ravnholt Cramer

Mæsker-serien er Majbrit Ravnholt Cramers debutroman, som består af to bind; Henretterlunden og Trubaduren.
Trubaduren udkom tidligere i år.   

I bøgerne befinder vi os i landet, Katava, som er opdelt i tre øer: Ulrika, Lenta og Eiva. Øen Ulrika og dets beboere er udstødte, fordi beboerne på Lenta og Eiva frygter mæskerne. På øen Lenta er alle beboerne lyse i huden, undtagen én, kongens falkoner, Byriel. Han kommer fra naboøen Ulrika, som anses for at være en kannibal ø, men hovedpersonen Johanne er usikker på om, han faktisk er kannibal.

Det er en perfekt serie til efterårets mørke, da den er spændende og nervepirrende. Derudover fokuserer den på, hvordan fordomme og myter kan skabe og ændre folks opfattelse af, hvordan verden ser ud. Derudover er det også en stærk fortælling om identitet, kærlighed og venskab. Serien viser smukt, hvordan man på trods af kulturelle forskelligheder bør være åbensindet over for andre og give plads til hinanden, selvom vi ikke er ens.

Serien kan anbefales til læsere 12+, der har lyst til at læse en lidt anderledes fantasy, hvor der er spænding og gode budskaber.

Flammen og bølgen af Sidsel Sander Mittet

Den røde drage er første bind i den dystopiske serie Flammen og bølgen af forfatterinde Sidsel Sander Mittet.

I fortællingen er vi i en fremtid, hvor der for 200 år siden har været en flodbølge, som har destrueret verdenen, som vi kender den. I stedet er der blevet skabt et øsamfund, Øhavet. Som de fleste samfund, så er der et klart skel mellem rig og fattig. I denne fremtidsverden er det dog særlige gener og mutationer, der sætter grænserne i livet. Derudover er der også en modstandsbevægelse, som kæmper imod magterne i samfundet. Det er en helt fantastisk verden og fortælling, som man ikke bør gå glip af.

Den røde drage er en helt fantastisk start på en dystopisk serie, som jeg ser meget frem til at læse videre på. Den er perfekt til en trist regnfuld dag, hvor du har brug for at flygte til en anden verden.  

Jeg vil varmt anbefale den til læsere, der godt kan lide dystopisk YA, såsom Divergent-serien eller Hunger Games.

Rød og blå af Nicole Boyle Rødtnes

Rød og blå-triologien, af forfatterinde Nicole Boyle Rødtnes, består indtil videre af to bind; Den sorte enkes by og Den hvide enkes død. Jeg venter spændt på, at tredje og sidste bind udkommer.

I bøgerne befinder vi os i byen, Viduana, hvor kvinder og mænd lever adskilt. Alle er underlagt de 10 bud, som dikterer, hvordan byens indbyggere skal leve. Da de tre enker i sin tid grundlagde byen, var det med en vision om at skabe et fristed for kvinder i et krigshærget samfund. Kvinder alene kunne dog ikke forsvare byen, og enkerne beslutter sig derfor for at lade mænd få adgang. Ifølge det ottende bud må ingen mænd færdes i kvindernes kvarter uden tilladelse. Overtræder man et bud, bliver det i værste fald straffet med døden.

Dette dystopiske univers er helt fantastisk, og den er perfekt for læsere, der godt kan lide en serie, der er velskrevet og indeholder en blanding af spænding, drama og kærlighed. Personligt synes jeg, at man skal have en vis alder for at læse bøgerne, da de indeholder sex, vold og kønsidentitet, men den kan læses af både unge og voksne.   

Du bør dog advares, hvis du går i gang med denne serie, så vil du højst sandsynligt komme til at hungre efter tredje og sidste bind, som endnu ikke er udkommet.  

Legendens ridder af Jeanette Sigtenborg Rasmussen

I krig er første bog i serien Legendens ridder, og det er forfatterinde Jeanette Sigtenborg Rasmussens debutroman. Ved Fantasyfestivalen i år modtog hun prisen for Årets Danske Fantasydebutant 2021.

Det er en meget klassisk fantasy, som foregår i et middelalderligt univers. Vi befinder os i landet Danvang, som er i krig med Nordan. I løbet af fortællingen følger vi prinsesse Elena, som gerne vil kæmpe for sit land side om side med hendes bror, kronprins Nicolas. Elenas far, kongen, synes dog ikke, at hun skal have noget med våben eller krigen at gøre, fordi hun er en kvinde.

I krig er en rigtig fin og eventyrlig start på en ny dansk fantasyserie, som helt sikkert kan bruges som hyggelæsning til de triste regnvejrsdage.

Til Aretz Ende af Christina E. Ebbesen

Til Aretz Ende-serien, af forfatterinde Christina E. Ebbesen, består indtil videre af to bind; Sumpbaronens rejse og Bondekongens rejse. Det er planen, at der skal udkomme seks bind i alt. Jeg ville ønske, jeg kunne læse tredje bind i efterårsferien, men den er desværre ikke udkommet endnu.  

Fortællingen foregår på planeten Aretz, hvor de forskellige racer efter en fortidig naturkatastrofe lever i hver deres verdensdel. I menneskenes verden, Karbon, satser den fattige baron Gavin alle sine sammensparede skillinger på at deltage i den royale ridderturnering, men da hans væbner kort før turneringsstart bliver overfaldt af Gavins evige rival, ser det sort ud for den unge ridder. Tilfældigvis møder han elveren, Robin/Rubin, der er flygtet fra et grusomt fangeskab. Elvere er ikke velkomne i Karbon, medmindre de er slaver, men Robin/Rubin satser på, at Karbon er det sidste sted, hans forfølgere vil lede efter ham. Robin/Rubin bliver Gavins væbner, og sammen begiver de sig ud på en lang og farefuld rejse for at løse turneringens prøver.

Jeg kan varmt anbefale, at du tager med elveren Robin/Rubin og mennesket Gavin ud på eventyr i efterårets dunkle timer, da det vil blive et eventyr, som du sent vil glemme. Det er en serie, hvor der skildres racehad og afsky/accept overfor homoseksualitet. 

Hvis du ikke har læst nogle af bøgerne i serien, Til Arets Ende, så kan jeg kun varmt anbefale, at du gør det. Det er dog vigtigt at understrege, at det er en fantasyserie for voksne, da den indeholder nogle meget voldsomme og seksuelle scener.

Hvad skal du læse i efterårsferien? 🙂

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.