Boganmeldelse,  Dansk fantasy

Kaldet og Synet (Arias fortælling #1-2) – Ida Søby Fogh

Titel: Kaldet og Synet. Forfatter: Ida Søby Fogh. Forlag: forlaget Facet.
Udgivelsesår: 2021. Sprog: dansk. Sider: 324 og 352.

  • Dette er en samlet anmeldelse af de første to bøger i Arias fortælling-serien.

Kaldet og Synet er de første to bind i fantasytrilogien Arias fortælling. Bøgerne er skrevet af den debuterende forfatterinde Ida Søby Fogh.
Jeg fik bøgerne tilsendt som en overraskelsespakke fra forlaget, og jeg havde derfor ingen forventninger til dem, inden jeg gik i gang med at læse.

I disse to bøger kommer vi som læser til landet Civitas, hvor naturen, som vi kender den, ikke længere findes. De ting som de tidligere fik fra naturen, får de nu fra Dexus, som er de uberørte/evneløses gud.
Personligt manglede jeg mere baggrundshistorie om regimet og konflikten, samt indsigt i, hvorfor verden er blevet til det den er.
Der kom mere fokus på det i Synet, men jeg synes ikke, at det var nok, fordi på samme tid kom der nye informationer og dermed nye spørgsmål, som ikke blev besvaret. For eksempel så præsenteres man i Synet for de forskellige grene af evner, som der findes i den anden verden. Her kunne jeg igen godt have tænkt mig at vide mere. For eksempel hvor mange forskellige evner findes der? Og hvor kommer de fra?  

Alt i alt kunne jeg godt fornemme, at der var tænkt meget over de to verdener i bøgerne, men der manglede alligevel lidt mere world building, for at skabe en helhed. Det var som om, at man som læser, ikke fik lov til at komme helt i dybden og blev opslugt af denne fantasyverden.   

“Det gule blik borede sig ind i hendes, og det føltes, som om tiden gik i stå. Hun stirrede på væsnet, indtil hendes øjne virkede så tørre som den golde jord, hun stod på.”

Karakterer og plothuller

I løbet af bøgerne møder man 13-årge Aria, som er hovedpersonen. Hun er en forældreløs pige, der bor hos urtekræmmeren Oline, som hun er smuglerbud for. Det er gennem Arias synsvinkel, at man præsenteres for landet Civitas, og Den hvide by.
I løbet af fortællingen lærer Aria, at tingene ikke altid er helt, som det ser ud. For det viser sig, at den generelle opfattelse af forskellen mellem dem, der har særlige evner og dem uden ikke er som hun tror. På den måde kommer Aria ud på en større rejse, hvor hende horisont udvides. Denne idé synes jeg er helt fantastisk. Jeg kan helt vildt godt lide, at man følger en karakter, der ser verden ud fra et farvet billede, fordi som mennesker lader vi os påvirke af omgivelserne.

I starten brød jeg mig dog ikke om Aria som type, fordi hun var meget temperamentsfuld og naiv. Hun handlede tit uden at tænke sig om først. Jeg kunne dog godt lide hendes viljestyrke og det faktum, at hun ikke var bange for at slå fra sig for at beskytte sig selv og andre.
Derudover er hun typen, der flere gange i løbet af bøgerne forsøger at finde svar. Det giver spænding til historien, fordi Aria ved pludselig lige så lidt som læseren. Jeg synes dog, at det var meget ærgerligt, at hun i løbet af Kaldet ikke får svar på særlig meget. Det fungerede fint i starten, fordi det ville være urealistisk, hvis hun kendte hele sandheden fra starten af, men det varede for længe til min smag. De mange spørgsmål og manglende svar gjorde tempoet i bogen langsomt, og jeg manglede at der kom mere fremdrift i plottet.    

Plotmæssigt var fortællingen til tider for nem at regne ud i de to bøger. Derudover var der også nogle plothuller. For eksempel så kan Arias amulet lyse gennem flere lag stof, da hun er på Evneakademiet i Synet, men i Den hvide by kan hun uden problemer skjule amulettens lys ved at putte den i kjolelommen. Der er desværre flere af sådan tilfælde, hvor man skulle have tænkt lidt mere over plottet.

Alt i alt synes jeg, at forfatterinde Ida Søby Fogh har gjort det godt med denne debut. Det lyder måske ikke sådan, da jeg giver de første to bøger i serien lidt kritik – men samtidig med, at der var nogle ting, som ikke fungerede for mig, så var der andre ting, som gjorde.
Arias fortælling var en spændende og anderledes fantasyserie, som virkelig har potentiale. Jeg ser i hvert fald frem til at læse tredje og sidste bind i serien, Lyset, som udkommer til foråret i 2022. Serien kan anbefales til fantasylæsere fra 12 år og opefter.    

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.