Boganmeldelse

Stykker af Pil – Louise Lyngø

Titel: Stykker af Pil. Forfatter: Louise Lyngø. Forlag: Mellemgaard.  Udgivelsesåret: 2021. 
Sprog: dansk. Sider: 44.

Uddrag af bogen: Hun åbner øjnene: Silhuetterne bliver skarpere, men overdøves af blændende blålige lys. De skriger ind i hendes øjne, indtil hun kun ser rødt. Små stikkende knive af glas sidder fast i hendes øjenlåg. Trommehinderne er sprængt af sirenelignende lyde få millimeter fra hendes øregang. Resterne flagrer svagt i øregangen, hver gang biler kører forbi. 

En masse af knust knogle og halvstørknet blod ligger i en pøl omkring hendes højre ben. Underbenet er knust til atomer, mens lårbensskaftet har fået flere brud. Den elfenbensfarvede knogle titter frem gennem det, der engang var strømpebukser. De indre blødninger og de hævede muskler presser stædigt på nervetrådene, der er spændt til bristepunktet.

Stykker af Pil er ifølge forlaget en genrehybrid med en blanding af prosapartier og lyrik. Det er ikke nogle genrer, som jeg har beskæftiget mig meget med, men da jeg blev tilbudt bogen tænkte jeg, at jeg ville springe ud i det. Det viste sig dog, at en skønlitterær roman er mere min kop te.

I løbet af fortællingen følger vi kvinden Pil, der falder om på arbejdet. Pil er bevidstløs, og derved kommer vi som læser ind og oplever Pils splittede sind. I løbet af de korte antal sider oplever vi fragmenter af Pils tanker, drømme og minder. Personligt synes jeg ikke, at det var nogle positive fragmenter, som vi blev præsenteret for. De handlede alle om forventningspres, identitetskrise og mobning. Nogle af tingene var genkendelige, og jeg sad nogle gange med en knude i maven.   

Fragmenterne var meget rodet sammen, men jeg forestiller mig, at det er den måde vores hukommelse og for eksempel drømme også er. Et stort mylder at tanker, der blander sig med hinanden. Vi får som læser rent ud sagt bare lov til at hoppe rundt i Pils hoved. Det er en meget anderledes måde at læse på, og jeg må ærligt indrømme, at jeg var ikke helt afvisende overfor det.

Alt i alt synes jeg, at Stykker af Pil var meget interessant og anderledes læsning. Det er ikke en genre, som jeg plejer at kaste mig over, men det var sjovt at prøve. Som læser skal man dog være opmærksom på, at man skal vide, hvad man går ind til. Det er ikke læsning for alle og enhver, da det er en samfundskritisk bog, der stiller krav til sin læser.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.