Boganmeldelse,  Dansk fantasy

Elementprøven (Sprækken til Luscuro #1) – Julie Midtgaard

Titel: Elementprøven. Forfatter: Julie Midtgaard. Forlag: Tellerup. 
Udgivelsesår: 2019. Sprog: dansk. Sider: 382.

Bagsidetekst: Bålets flammer danser og hvæser. Jeg vrider mig. Rebene flår i huden. Tilskuernes messen ætser sig ind i min hjerne: ”Heks, heks, heks!” En mørk sprække flænger ilden med et højt brøl. Sprækken udvider sig. Flammer, gløder og aske hvirvler ind i mørket. Jeg bliver slynget samme vej.

I 1600-tallets Aalborg straffes trolddom med døden, og før 14-årige Gry ved af det, sender en hekseanklage hende på bålet. Men de glubske flammer brænder hende ikke som de burde. I stedet tvinger mystiske kræfter hende på en farefuld rejse til Luscuro; en magisk verden hærget af ødelæggelse og krig. Hun kan ikke vende hjem, men kan hun finde sin plads i Luscuro? For at bevise sit værd må hun først bestå elementprøven. Mægtige kræfter lurer, og snart opdager Gry at hun ved noget som nogen vil gøre alt for at holde skjult …

Elementprøven er første bind i den magiske serie Sprækken til Luscuro.

Overordnet er Elementprøven en meget klassisk fantasy, hvor der er parallelle verdener, en hovedperson, der skal lære sine nye kræfter at kende, og konflikter mellem det gode og onde. Men når det så er sagt, så synes jeg godt, at man kan mærke, at Julie Midtgaard har prøvet at sætte sit eget præg på verdenen. Der er nogle planter og dyr, som er velbeskrevet, og som læser kan man virkelig se denne nye verden for sig.

Karaktermæssigt følger vi den 14-årige Gry, der er forældreløs og blevet opfostret af den kloge kone Dorothea i 1600-tallets Aalborg. Gry bliver beskyldt for at være heks, og ender med at blive brændt på bålet – men i stedet for at blive brændt op af flammerne kommer hun til landet Luscuro. Her skal hun studere på en magisk skole og lære sine kræfter at kende.
Det jeg godt kan lide ved Gry er, at hun er meget menneskelig. Hun kan ikke bare lige fra den ene dag til den anden kontrollere sine kræfter og besejre alt ondskab. Hun er i stedet en karakter, man som læser, føler med, da hun har nogle indre kampe, som hun bøvler med.

En af de ting, som hun især bøvler med, er at finde ud af, hvem hun kan stole på. Det bliver især svært, da hun møder Reynir og bliver forelsket i ham. For det viser sig, at han er lokker, og Gry bliver derfor i tvivl om følelsen af forelskelse er virkelig eller bare blændværk.  

En anden karakter, som virkelig satte sit aftryk hos mig, var Nøks. Hun har en meget voldsom baggrundshistorie og den forklarer også, hvorfor hun er som hun er, men samtidig med er hun ikke helt, som man skulle tro. Jeg ser hende lidt som en rå diamant, der er i gang med at blive pudset smuk og fin.

Karaktererne er i løbet af fortællingen også med til at fremhæve mange relevante tematikker, såsom at have troen på sig selv, at man er noget værd, selvom man ikke ejer dyre kjoler og meget mere.   

Alt i alt er Elementprøven en eventyrlig, fantasifuld og magisk fortælling, hvor karakteren får plads til at føle, være menneskelige og udvikle sig. Derudover kan man tydeligt mærke at Julie Midtgaard har lagt mange tanker i universet, og det får verden til at fremstå mere realistisk.
Jeg er sikker på, at det vil være en rigtig god læseoplevelse for unge fantasylæsere. Personligt så glæder jeg mig i hvert fald til at læse videre på serien.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.