Læseliste,  Studio Ghibli

Hekse i litteraturen

Hekse har altid fascineret mig, særligt fordi de ikke kun optræder i fantasylitteraturen, men også i vores historiebøger og i vores nutid.
Herunder er en liste over litteratur, hvor der optræder hekse – jeg håber, at den kan inspirere til nye læseoplevelser. Hvis du har lyst, så må du meget gerne skrive en kommentar nederst på siden, hvor du fortæller om dine yndlingsbøger, hvor der optræder hekse.

The worst witch af Jill Murphy

Mildred Hubble is a trainee witch at Miss Cackle’s Academy, and she’s making an awful mess of it. She’s always getting her spells wrong and she can’t even ride a broomstick without crashing it. Will she ever make a real witch? 

The worst witch er en serie af børnebøger skrevet og illustreret af Jill Murphy. I serien møder vi hovedpersonen Mildred Hubble, som er en pige, der går på en hekseskole. Der er otte bøger i serien i alt, og den første bog udkom i 1974. Det er en ældre børnebogsserie, og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke kendte til den før jeg så serien The Worst Witch på Netflix, som er baseret på/inspireret af bogserien. Jeg læste bøgerne efter jeg forelskede mig i TV-serien og begge dele kan varmt anbefales – det er en virkelig hyggelig og letlæselig børnebogsserie, som er perfekt til en mørk efterårsdag, og den kan også bruges til at komme ud af en reading slump.  

Howl’s moving castle af Diana Wynne Jones

Sophie has the great misfortune of being the eldest of three daughters, destined to fail miserably should she ever leave home to seek her fate. But when she unwittingly attracts the ire of the Witch of the Waste, Sophie finds herself under a horrid spell that transforms her into an old lady. Her only chance at breaking it lies in the ever-moving castle in the hills: the Wizard Howl’s castle. To untangle the enchantment, Sophie must handle the heartless Howl, strike a bargain with a fire demon, and meet the Witch of the Waste head-on. Along the way, she discovers that there’s far more to Howl and herself than first meets the eye.

I Howl’s moving castle skrevet af Diana Wynne Jones møder vi skurkinden Ødeheksen (Witch of the Waste). Hun beskrives som smuk og bedragerisk ung. Hun er typen, der vil gøre alt for at få det hun gerne vil have, hvilket i dette tilfælde er troldmanden Howl.
Hun er en meget ond og manipulerende heks, der kaster en forbandelse over Sophie, hvilket kun skubber hende ud på et eventyr, hvor hun lærer mere om, hvem hun er og gerne vil være. Hvis du kender filmen Det levende slot af Studio Ghiblis film, så kan det være, at karaktererne lyder bekendt, og det er der en helt fornuftig forklaring på, fordi filmen er baseret på/inspireret af denne bog.

Kiki’s delivery service af Eiko Kadono

Half-witch Kiki never runs from a challenge. So when her thirteenth birthday arrives, she’s eager to follow a witch’s tradition: choose a new town to call home for one year.
Brimming with confidence, Kiki flies to the seaside village of Koriko and expects that her powers will easily bring happiness to the townspeople. But gaining the trust of the locals is trickier than she expected. With her faithful, wise-cracking black cat, Jiji, by her side, Kiki forges new friendships and builds her inner strength, ultimately realizing that magic can be found in even the most ordinary places.

I Kiki’s delivery service skrevet af Eiko Kadono møder vi halvheksen Kiki, der som 13-årig flytter hjemmefra. Hun skal prøve at være heks i en helt fremmed by.
Hvis titlen virker bekendt, så kan det skyldes, at Studio Ghibili har lavet en film med den samme titel, og filmen er baseret på/inspireret af denne bog.
Personligt synes jeg, at Kiki er en rigtig sød heks, der har gåpåmod, men også udfordringer. Om du vil læse bogen eller se filmen, så er Kiki et bekendtskab værd.  

Narnia af C.S. Lewis

En dag finder de fire børn Peter, Susan, Edmund og Lucy ved en tilfældighed indgangen til det fortryllede land Narnia.
I Narnia hersker den onde heks Jadis, og da det lykkes hende at tage et af børnene til fange, ser det sort ud.
Men alle får nyt håb, da Aslan kommer til hjælp, Aslan den magiske løve, som skabte landet Narnia.

I den anden bog af Narnia-serien Løven, heksen og garderobeskabet, som er skrevet af C.S. Lewis, møder vi heksen Jadis også kendt som The White Witch. Det er endnu en heks i litteraturen, som er en skurk – hun er magtsyg, manipulerende og selvcentreret. Hun regerer landet Narnia med hård hånd og vil gøre alt for at blive på tronen. Hun er især god til at manipulere med andre ved at vise en falsk venlighed, og når tiden er inde, så viser hun sit sande ondskabsfulde jeg og forvandler sine fjender til sten.

Heksene af Ronald Dahl

This is not a fairy-tale. This is about real witches. Real witches don’t ride around on broomsticks. They don’t even wear black cloaks and hats. They are vile, cunning, detestable creatures who disguise themselves as nice, ordinary ladies. So how can you tell when you’re face to face with one? Well, if you don’t know yet you’d better find out quickly-because there’s nothing a witch loathes quite as much as children and she’ll wield all kinds of terrifying powers to get rid of them.

I Ronald Dahls børnebog Heksene møder vi mange forskellige hekse, men særligt Overheksen bør trækkes frem i lyset. Hun er nemlig lederen af alle heksene i hele verden. Hun hader børn, og hun vil derfor gerne forvandle alle verdens børn til mus, så de er nemmere og hurtigere at slå ihjel. Som du nok kan fornemme, er hun en utrolig ondskabsfuld heks.

En ting som gør, at Ronald Dahls hekse stikker sig særligt ud fra de andre hekse på denne læseliste, er, at de forklæder sig som smukke unge kvinder, men i virkeligheden er de alle sammen grimme – det er en mere klassisk beskrivelse af hekse og særligt deres had til børn minder mig om heksen fra eventyret Hans og Grethe.   

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.