Dansk fantasy,  Læseliste

Stærke kvinder i dansk fantasy

I anledningen af kvindernes internationale kampdag vil jeg gerne hylde nogle af de stærke og seje kvinder i de danske fantasyserier.

  • Indlægget indeholder reklame i form af anmeldereksemplar tilsendt fra forlag og forfattere.
Legendens ridder af Jeanette Sigtenborg

Krigen hærger prinsesse Elenas hjemland. Hendes højeste ønske er at kæmpe ved fronten ligesom sin bror, men hun er tvunget til at blive i sikkerhed bag slottets mure. Alting ændrer sig dog, da den gamle fortælling om en mystisk, hætteklædt ridder måske viser sig ikke kun at være en legende. Pludselig befinder Elena sig midt i krigens kaos, men er hun parat til krigens grusomheder og de konsekvenser, der følger med hendes valg?

I fantasyserien Legendens ridder af Jeanette Sigtenborg møder vi i det første bind I krig hovedkarakteren Elena. Hun er en prinsesse, der kæmper for det, som hun tror på. Hun er stædig og ved, hvad hun vil i livet. Nogle gange er hun dog også meget overmodig, og hun tror derfor, at hun kan mere end hun kan.

Personligt kan jeg godt lide Elena for hendes standhaftige vilje og styrke til at følge sit hjerte. Især fordi hun kæmper for at bryde samfundsnormerne om, hvordan en kvinde bør opføre sig. Det Elena vil er at kæmpe for sit land, side om side med sin bror. I stedet forventes det, at hun sidder stille og er en fin pyntegenstand. Det er skønt med en prinsesse, der kan mere end at have balkjole på, kysse med en prins og være en jomfru i nød. Hun kæmper sig frem i en mandsdomineret verden for at vise, at kvinder kan mere end de tror.

Legendens ridder er en trilogi, der blander elementer fra fantasy og eventyr i et middelalderligt univers. Det er en fortælling om venskab, hemmeligheder, en altødelæggende krig og om, hvordan man finder modet til at kæmpe videre.

Pigen fra månehøjen af Lene Krog

Et svagt minde fortalte Aia, at det ikke var første gang, hun havde oplevet at dø. Pludselig dukkede det op ud af tågen. En blodrød genspejling af himlen og en fortabt erkendelse af, at det var sådan, det endte. Ligesom nu.
På Vidar Baltzers ordrer har De Grå taget kontrol over Bragimark og ransager landet for magiske evner. Hekse og marlinger forsvinder på stribe, men i skyggerne hviskes der om oprør.
Aia ved knap, hvem hun selv er. Uden minder eller familie kender hun kun sit vante arbejde i skoven og sin egen isolerede hverdag. Men verden omkring hende kan ikke lade Aia glemme, for uden hendes fortid har Bragimark ingen fremtid.

I det første bind Grå magi og resten af fantasyserien Pigen fra månehøjen, møder vi flere forskellige kvindelige karakterer. En af dem, som jeg synes er en stærk kvindelig karakter er Merian. Det jeg godt kan lide ved Merian er, at hun i starten af serien virker som om hun er en meget usikker og genert historienørd. Det viser sig dog, at hun sagtens kan finde ud af at forsvare sig selv med både sværd og ord.

Serien Pigen fra månehøjen er en velskrevet fantasy, der både kan overraske, underholde og få læseren til at sidde helt ude på kanten af sofaen. Det er en serie, som jeg varmt kan anbefale voksne fantasylæsere.  

Rød og blå af Nicole Boyle Rødtnes

Velkommen til Viduana, hvor forelskelse er forbudt, og ethvert forsøg på flugt straffes med døden.
CLARA er lige fyldt 18 år og er nu tvunget til at deltage i forplantningspligten.
SILAS lever under slavelignende tilstande i mændenes kvarter. Han vil gerne ændre byen, men det kræver et ubærligt offer at få indflydelse.
EMMAs mor dør, og hun må flytte ind hos sin bedstemor, den sorte enke, som regerer Viduana med hård hånd. Men Emma skjuler en hemmelighed, der kan koste hende livet.

I dystopiserien Rød og blå følger vi flere forskellige karakterers synsvinkler, og den første vi møder i Den sorte enkes by er Clara. Da vi møder hende er hun lige blevet 18 år, og hun er nu forpligtet til at deltage i forplantningspligten. Det vil sige, at hun skal være sammen med en mand hver måned, indtil hun bliver gravid. Så selvom byen Viduana er blevet skab som et fristed for kvinder, så er kvinderne ikke fri.   

Claras magtesløshed i samfundet kombineret med hendes viljestyrke har gjort, at hun med det samme blev min yndlingskarakter. I andet bind Den hvide enkes død udvikler Clara sig til at blive mere oprørsk, og jeg er sikker på, at hun er villig til at gå langt for at opfylde sine drømme.

Rød og blå synes jeg er en helt fantastisk dystopiskserie, som sætter fokus på kønsidentitet.

Flammen og bølgen af Sidsel Sander Mittet

200 år efter Flodbølgen har lagt den kendte verden i ruiner, forsøger den unge ildgøgler Ignis at overleve i Øhavets sumpede ghettoer.
Samtidig lever Innovant-aspiranten Khalil et sikkert liv bag Øhavets diger fyldt med undervisning, piger og skydespil.
Mens Ignis flygter fra ghettovagter og blæser ild for at skaffe penge til mad, joker Khalil med sine venner over det mentale net og forsøger at sikre sig en sejr i den store Innovationskonkurrence.
Ignis og Khalil kunne ikke være mere forskellige. Alligevel er de bundet sammen af mærkelige syner, der fylder Ignis’ flammer og hjemsøger Khalils mareridt.

Den røde drage er første bind i den dystopiske serie Flammen og bølgen af Sidsel Sander Mittet, hvor vi møder ildgøgleren Ignis.
Ignis er en pige med ben i næsen, som kun vil hendes familie det bedste. Hun er den ældste og føler derfor et naturligt ansvar for sin bror og kusine. Hun er en karakter, der rummer mange følelser, frustrationer og tanker. Det gør hende utrolig menneskelig og nem at relatere til, fordi hun på ingen måde er en stærk og modig heltinde, som kan klare alt uden, at noget rører hende.

Flammen og bølgen er en fantastisk dystopisk serie, som jeg glæder mig til at læse videre på. Jeg vil varmt anbefale den til læsere, der godt kan lide dystopisk YA, såsom Divergent-serien eller Hunger Games.

Et manipuleret liv af Pernille L. Stenby

Rache tilhørte Kastellet fra det øjeblik, hun fik sansen. Hun bærer halsbåndet med deres mærke, og efter de valgte en mand til at befrugte hende, fødte hun dem et barn.
I Kastellets korps kan Rache gøre en forskel. Hun kan redde liv, ligesom hun selv blev reddet fra omverdenens had og dens frygt for sansen.
Men da hun forelskede sig i den smilende og rapkæftede Trea, begyndte alt at ramle.
Nu skal Rache bevise, at Kastellet kan stole på hende. Hvis ikke, mister hun alt. Også den i forvejen begrænsede kontakt til sin lille pige.

I Et manipuleret liv af Pernille L. Stenby møder vi Rache, som er korpsbetvinger. Da Rache forelsker sig i Trea ramler hendes verden, fordi det er imod Kastellets regler – man må ikke være kæreste med eller tiltrukket seksuelt til en af det samme køn, fordi det giver ikke nye børn med særlige evner til Kastellet. Det er fra dette øjeblik vi møder Rache, hun er forvirret omkring sin forelskelse i Trea og kæmper for at bevise, at Kastellet kan stole på hende.

I starten synes jeg, at Rache virkede som en hård og følelseskold type, men i løbet af fortælling kommer man som læser under huden på hende. Det bliver tydeligt, hvorfor hun agerer, som hun gør, og hendes facade krakelerer. Rache er en karakter, som kommer ud på en rejse, hvor hun udvikler sig meget følelsesmæssigt og sammen med hende får vi som læser øjnene op for, hvordan verden er undertrykkende. Hun viser os, at det er i orden at elske dem, man elsker, og at kærligheden ikke kan undertrykkes. 

Et manipuleret liv kan varmt anbefales, hvis man gerne vil læse en mere realistisk voksenfantasy, der fokuserer på undertrykkelse, magt, individets valg og meget mere.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.